DNA: Șeful de la Operațiuni Speciale Brașov, recompensat cu bani, alimente și servicii stomatologice pentru ”serviciile” făcute suspecților din dosarul mitei din spitalele COVID

Emanoil Mirică, șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, reținut de DNA, vineri, alături de alte 11 persoane în cazul mitei din spitalele COVID, ar fi primit în schimbul informațiilor furnizate suspecților din dosar bani, alimente, dar și intervenții stomatologice.

Emanoil Mirică este cercetat pentru trafic de influență, luare de mită, folosirea informațiilor care nu sunt destinate publicității și compromiterea intereselor justiției, fiind acuzat că a comunicat date din anchetă unui om de afaceri a cărui societate ar fi încheiat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov un contract de achiziție a unui robot la un preț supraevaluat. se arată în comunicatul DNA remis vineri.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, Kadas Iluna Marius Andrei, la data comiterii faptelor președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul managerului spitalului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) În schimb, ar fi urmat să-și exercite influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

La data de 18 februarie 2020, spitalul a încheiat cu societatea omului de afaceri un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Ulterior, în 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent, a mai precizat DNA.

DNA mai spune că procurorii anticorupție au dispus efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.

„Cu această ocazie, după ce Mirică Emanoil a aflat aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză.

Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a își folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice)„, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au reținut 12 persoane în dosarul în care mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita sunt acuzate că ar fi primit mită de până la 89.000 de euro pentru atribuirea frauduloasă a unor contracte pentru achiziţia de echipamente şi produse medicale supraevaluate.

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Brașov fac cercetări în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a următoarelor infracțiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție.

Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare, spun procurorii DNA.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here