DOCUMENT Doi asociați ai lui Giuliani, arestați. Rolul lor în „Ucrainagate”

Doi parteneri de afaceri ai lui Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, suspectați de implicare în scandalul „Ucrainagate”, au fost arestați marți, transmite The News York Times.

Este vorba despre Lev Parnas și Igor Fruman, considerați a fi doi martori importanți în investigația parlamentară lansată de Camera reprezentanților în scandalul „Ucrainagate” și care ar putea culmina cu destituirea lui Donald Trump.

Cei doi asociați ai lui Giuliani sunt acuzați că ar fi derulat o schemă frauduloasă de finanțare a campaniei republicane de realegere a lui Donald Trump la Casa Albă.

Parnas și Fruman, ambii născuți în Ucraina, ar fi virat prin intermdiul companiei lor, Global Energy Producers LLC, 325.000 de dolari unui comitet de campanie – America First Action – care îl sprijină pe Trump pentru un nou mandat la președinția Statelor Unite, potrivit USA Today.

În privința „Ucrainagate”, cei doi oameni de afaceri i-ar fi aranjat lui Rudolph Giuliani o întâlnire cu un procuror-cheie de la Kiev, care ar fi trebuit să se asigure de urmărirea penală a lui Hunter Biden, fiului principalului rival al lui Donald Trump în cursa pentru șefia Casei Albe, democratul Joe Biden.

În mai 2018, Lev Parnas a postat mai multe fotografii pe Facebook cu el și Fruman alături de Trump la Casa Albă. În alte poze, cei doi apar într-un restaurant din California, stând la masă cu fiul președintelui SUA, Donald Trump Jr.

De la dreapta la stânga: Igor Fruman și Lev Parnas

Acuzațiile pe larg, aici:

Biden: Trump și-a „trădat țara”

Candidatul democrat la preşedinţia SUA Joe Biden a cerut miercuri, pentru prima oară, să se lanseze procedura de destituire a preşedintelui Donald Trump implicat în afacerea ucraineană, afirmând că acesta şi-a „trădat ţara”.

„Pentru protejarea Constituţiei noastre, a democraţiei noastre, a principiilor noastre fundamentale, trebuie să fie vizat de o procedură de destituire”, a declarat fostul vicepreşedinte în administraţia Obama într-un discurs adresat susţinătorilor săi din New Hampshire.

Donald Trump „calcă în picioare Constituţia şi nu îl putem lăsa să scape”, a continuat Biden, mult timp favorit în cursa internă a Partidului Democrat pentru desemnarea drept candidat la scrutinul din 2020, dar care acum se află la egalitate în sondaje cu Elizabeth Warren.

Donald Trump „nu concepe nicio limită a puterilor sale”, acuză candidatul democrat.

„Procedura de destituire nu priveşte doar ceea ce a făcut preşedintele, ci şi ameninţarea pe care preşedintele o reprezintă pentru ţară, dacă i se permite să îşi păstreze funcţia”, a adăugat Biden.

Joe Biden se află în miezul scandalului care i-a determinant pe democraţii din Camera Reprezentanţilor să iniţieze o anchetă în vederea unei proceduri de destituire a preşedintelui: în vara acestui an, Donald Trump l-a sunat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l îndemna să găsească informaţii compromiţătoare despre Joe Biden şi fiul acestuia Hunter Biden, angajat al unei firme ucrainene din domeniul gazelor naturale.

De atunci, fără dovezi, preşedintele republican îşi acuză de corupţie rivalul democrat.

Cu toate acestea, Joe Biden a fost până miercuri mai prudent decât alţi candidaţi democraţi la funcţia de preşedinte, care au cerut de câteva săptămâni iniţierea unei proceduri de destituire a preşedintelui Donald Trump.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here