DOCUMENTE ARHIVĂ| Cum a fost furate, în 1918, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou de către soldații bulgari

Arhiva Diplomatică a MAE a publicat pe pagina de Facebook a departamentului o serie de documente legate moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Documentele datează din 1918 și amintesc de furtului moaștelor din Catedrala Patriarhală.

Pe 17 februarie 1918, un grup format din 20 de soldați bulgari a pătruns in Catedrală noaptea și a furat moaștele Sfântului Dimitrie. Era perioada în care România se afla sub ocupație germană. Ținând seama că bulgarii, în acea vreme, erau aliați ai nemților, exista suspiciunea ca jefuitorii acționaseră cu aprobarea unui general neamț.

Invocând faptul că Sfântul Dimitrie Basarabov s-a născut în Bulgaria, în satul Basarabi, bulgarii pretindeau că au drepturi legitime asupra moaștelor, care ajunseseră în țara noastră în 1774, pentru a nu fi profanate de otomanii care ocupaseră teritoriul bulgar.

„Animați probabil de cele mai sincere sentimente patriotice și creștinești, cei circa 20 de soldați bulgari l-au imobilizat pe sergentul de serviciu, au spart ușile sfântului locaș și au furat practic sfintele moaște, îndepărtându-se rapid cu un automobil spre Bulgaria.

La Călugăreni, spre a nu fi identificați, soldații bulgari au schimbat mijlocul de transport cu o modestă căruță trasă de cai.

Dar pentru că militarii din armata germană de ocupație erau foarte vigilenți iar conducerea acesteia nu dorea tulburări inutile în rândul populației, a doua zi căruța cu moaștele a fost interceptată de o patrulă germană în localitatea Daia.

După o înfruntare care din fericire nu a degenerat într-un conflict armat, germanii au prevalat, iar sfintele moaște au fost preluate de comandatul garnizoanei germane din Giurgiu, fiind transportate cu un automobil și restituite la Catedrala Mitropolitană din București, la 6/19 februarie 1918”, se arată în postarea de pe pagina Arhivei Diplomatice.

„Credincioșii au văzut un semn divin, sfintele moaște fiind întâmpinate cu deosebită bucurie, așa cum rezultă și din corespondența purtată cu ocazia acestui eveniment, documente pe care avem plăcerea să vi le facem cunoscute în forma lor originară, dimpreună cu urarea sinceră de La Mulți Ani celor care poartă numele Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou!”, precizează departamentul MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here