Două filme românești vor fi prezente la Festivalul de la Cannes de anul acesta

Sursa: site-ul oficial al festivalului

România va fi reprezentată de două filme la Festivalul de la Cannes, ediția 2024, care va avea loc în perioada 14-25 mai: documentarul „NASTY”, care îl are în prim-plan pe Ilie Năstase, regizat de Tudor Giurgiu și „Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu. 

„NASTY”, documentarul despre viaţa şi cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în secţiunea Proiecţii Speciale a festivalului.

„Este extraordinar că NASTY a fost selecţionat anul acesta la Cannes. În Franţa, Ilie Năstase este la fel de iubit ca în România. Includerea documentarului în selecţia festivalului este o recunoaştere a muncii noastre de echipă şi o dovadă că poţi fi selecţionat la Cannes şi cu un film care nu e neapărat în zona cinema-ului de autor. E un pas înainte şi spre distribuţia internaţională a filmului, sper să fie văzut în toată lumea. I-am dat vestea şi lui Ilie şi s-a bucurat foarte tare”, a spus Tudor Giurgiu, citat de News.ro.

„NASTY” spune povestea carierei lui Năstase şi a influenţei pe care acesta a avut-o asupra tenisului. Personalităţi precum Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Stan Smith sau Phil Knight (fondatorul Nike) vorbesc despre Ilie Năstase în documentar.

Documentarul a avut premiera naţională în 16 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti. Peste 3000 de spectatori şi invitaţi au urmărit filmul împreună cu Ilie Năstase. Printre invitaţii speciali s-au numărat Ion Ţiriac, Boris Becker, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi.

„NASTY” este distribuit în România de Transilvania Film. Producătorii filmului sunt Cosmin Hodor (HDR Evolution) şi Tudor Giurgiu (Libra Films), iar co-producător este Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO EMEA – HBO Max).

Filmul este produs de Libra Films şi HDR Evolution în co-producţie cu HBO şi Televiziunea Română.

„Trei kilometri până la capătul lumii”, celălalt film românesc prezent la Cannes, a fost selectat în competiţia oficială și este povestea unui adolescent de 17 ani, Adi, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinţilor săi, învaţă la Tulcea. Venit acasă în vacanţa de vară, Adi se simte bine alături de familia sa şi de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici inţelege, nici accepta, dragostea necondiţionată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinţii săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluţie.

„Competiţia Oficială la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toată viaţa, locul în care îţi doreşti să îţi fie văzute filmele, unde doreşti să fii. Sunt atât de multe „cărări” pe care, la un moment dat, o poţi lua – de la ideea filmului la scenariu, de la locaţii la filmarea propriu-zisă, de la actorie la montaj, încât nici nu mai ştii exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare mulţumesc tuturor celor implicaţi, am făcut împreună o echipă minunată şi iată şi prima noastră (mare) recunoaştere”, a spus regizorul Emanuel Pârvu, citat de News.ro.

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producţie FAMart, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache („Pororoca”, „Sieranevada”, „Poziţia Copilului”), Laura Vasiliu („4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu („Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”), Valeriu Andriuţă („Miracol”, „După Dealuri”).

Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul „Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor” care a primit două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel ma bun regizor şi cel mai bun actor principal (Şerban Pavlu) şi lungmetrajul „Marocco”, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Scenariul filmului este semnat de Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă („Marocco”, „Marfa şi Banii”, „Niki Ardelean – colonel în rezervă”), montajul de Mircea Olteanu („R.M.N.”, „Bacalaureat”, „Ilegitim”), iar scenografia şi costumele de Bogdan Ionescu („Metronom”, „Dincolo de calea ferată”).

Din distribuţie mai fac parte actorii: Adrian Titieni („Familiar”, „Bacalaureat”, „Tata mută munţii”), Richard Bovnoczki („Balaur”, „Aurora”), Alina Berzunţeanu („Metronom”, „Q.E.D.”), Vlad Brumaru („Marocco”, „Hackerville”) şi Radu Gabriel („5 minute”, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”).

Unul dintre cele mai apreciate  festivaluri de film din lume, Cannes aduce pe covorul roşu sute de staruri internaţionale care îşi prezintă cele mai noi filme. Printre invitaţii de anul acesta se numără cineastul George Lucas, care va fi omagiat pentru întreaga carieră, regizorul canadian Xavier Dolan, care va fi preşedintele juriului Un Certain Regard, regizoarea şi scenarista Greta Gerwig, preşedinta juriului competiţiei, sau actorul Kevin Costner.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here