Cine sunt candidaţii care se luptă pentru postul de judecător CCR, în locul lui Valer Dorneanu

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Comisia juridică a Camerei audiază, miercuri, candidaţii propuşi pentru postul de judecător CCR care va fi eliberat de actualul preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat se încheie în această vară. PSD l-a propus pentru acest post pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, în timp ce USR merge cu propunerea Cristi Danileţ, iar AUR – îi propune pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat marţi.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, în data de 11 aprilie, procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie a expirat marţi, 26 aprilie, iar Comisia juridică are termen să depună raportul până pe 29 aprilie.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu expiră în 10 iunie.

În această vară expiră şi mandatele  judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Mona Pivniceru a fost propusă de Senat, în timp ce Daniel Morar a fost propunerea preşedintelui României.
Pentru postul eliberat de Mona Pivniceru, PNL a anunţat că o propune de senatoarea Iulia Scântei.
Candidaţii USR pentru ocuparea noilor posturi de magistraţi ai Curţii Constituţionale sunt judecătorul Cristi Danileţ şi avocatul Péter Eckstein-Kovács, ”doi profesionişti care şi-au dovedit nu numai competenţele de-a lungul timpului, cât mai ales moralitatea incontestabilă”, arată un comunicat de presă al partidului, citat de News.ro.
Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here