Doi studenţi cu legături cu organizaţia lui Navalnîi, condamnaţi la închisoare după moartea opozantului

Sursa foto: captură video

Un tribunal de la Moscova a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare doi tineri ruşi acuzaţi de faptul că lucrau pentru organizaţia ”extremistă” a opozantului Aleksei Navalnîi, mort în închisoare la jumătatea lui februarie, scrie joi presa rusă, relatează AFP.

Potrivit site-ului Mediazona, specializat în dezvăluirea represiunilor politice, Alina Olehnovici, în vârstă de 22 de ani, şi Ivan Trofimov, în vârstă de 23 de ani, au fost arestaţi în iulie 2023, iar apoi au fost plasaţi, la începutul lui august, în detenţie provizorie, în aşteptarea procesului.

Verdictul a fost pronunţat miercuri, potrivit unei note postate pe site-ul Tribunalului Horoşiovski de la Moscova, consultat de AFP, potrivit News.ro.

Cei doi erau inculpaţi cu privire la ”participare la o organizaţie extremistă”, o infracţiune penală pasibilă de până la şase ani de închisoare.

Acuzarea le reproşa, potrivit Mediazona, faptul că aveau legături cu celule ilegale ale organizaţiei lui Navalnîi declarată ”extremistă” în 2021 în Rusia şi interzisă.

În urma acestei scoateri în afara legii, majoritatea colaboratorilor principalului opozant al lui Vladimir Putin au părăsit ţara, pentru a se sustrage justiţiei.
Mai mulţi activişti au rămas însă în Rusia şi au fost condamnaţi la pedepse grele.
Potrivit ONG-ului Memorial, Alina Olehnovici şi Ivan Trofimov erau, înainte de fii arestaţi, studenţi la Arte într-o instituţie din subordinea Şcolii de Înalte Studii Economice de la Moscova, una dintre cele mai celebre universităţi din ţară.
În octombrie 2022, la câteva zile după anunţarea unei mobilizări militare parţiale în Rusia în vederea luptei în Ucraina, echipa lui Navalnîi anunţa că-şi relua activităţile în Rusia şi dădea asigurări că proteja anonimatul persoanelor care participau.
Aleksei Navalnîi a decis să se întoarcă la Moscova, în ianuarie 2021, la cinci luni după ce a supravieţuit unei otrăviri cu noviciok de care îl acuza pe Vladimir Putin şi FSB-ul.
El a fost arestat imediat, condamnat la pedepse tot mai grele, în condiţii tot mai dificile, înainte să moară la 16 februarie într-o închisoare în Arctica.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here