Dominic Fritz taie sporurile pentru 120 de funcționari ineficienți: ”Unii șefi au primit în plus până la jumătate de salariu, dar rezultatele nu se văd”

Un număr de 120 de angajați din Primăria Timișoara vor rămâne fără sporuri, a anunțat, marți, primarul Dominic Fritz, care a precizat că va tăia sporurile tuturor celor care se ocupă de implementarea proiectelor europene câștigate de municipalitate pentru că nu și-au făcut treaba.

Edilul a declarat că, deși Primăria a contractat proiecte europene în valoare de 460 de milioane de lei, până acum s-a absorbit doar 1 milion de lei din această sumă, ceea ce înseamnă 0,22% din total.

În situația în care am cheltuit doar 1 milion, am aruncat o privire pe sporurile plătite pe aceste fonduri și am constatat cu surprindere că din 2018, 2019, 2020 am plătit, până acum, 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte. Deci asta înseamnă că, pentru ca să cheltuim, deocamdată, 1 milion de lei din fonduri europene, am plătit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Mulți nu știu asta, dar aceste sporuri salariale nu sunt plătite din aceste fonduri europene, ci din bugetul local, din fondurile noastre proprii. Am decis să suspendăm, de luna aceasta, aceste sporuri, cel puțin pe noiembrie și decembrie, și de anul viitor vom dezvolta un sistem în care aceste sporuri vor depinde de performanța în proiect și nu sunt plătite așa. Cred că sunt peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Între cei care beneficiau de astfel de sporuri s-ar regăsi și șefi de direcții din primărie, care, la rândul lor, ar fi primit în plus până la jumătate de salariu, sub formă de sporuri.

Am doar evidența pentru luna aceasta, acolo nu îl regăsesc pe domnul Robu. Din câte știu eu, nu este posibil ca un primar să ia sporuri pentru aceste fonduri europene, sunt 99% sigur că e așa. Aceste sporuri nu fac parte din contractul de muncă, ci efectiv sunt sporuri date după bunăvoința primarului. Au fost și directori de direcții și bineînțeles, pentru că este un spor procentual, dacă salariul de bază era mare, și sporul era”, a declarat Fritz.

Edilul a explicat că aceste sporuri sunt pentru implementarea proiectelor europene și nu pentru scrierea lor.

Aceste sporuri nu sunt pentru scrierea proiectelor, ci efectiv pentru implementarea proiectelor, și de multe ori nu au de-a face una cu alta. Sunt sporuri care se pot acorda până la 50% din salariul de bază. Se numește un lider de proiect care primește 50% și după sunt 4-5-6-7 funcționari care se ocupă de proiect și ei muncesc, teoretic, pentru acest proiect. Ideea e că ei muncesc în timpul orelor de lucru, nu sunt ore suplimentare și ăsta e marele mister pentru mine, sunt proiecte în care nu s-a mișcat nimic, dar văd că unii primesc sporuri pentru 80 de ore, 100 de ore muncite în acest proiect. Dacă intru și mai adânc, văd ședințe o dată la 2 zile, câte 2 ore, și acolo am niște semne de întrebare, pentru că nu se văd rezultate. Până nu clarificăm acest sistem, până nu clarificăm cine și de ce primește acest spor, îl suspendăm. Sunt sporuri nu pentru scrierea proiectului, ci pentru implementarea lui”, a adăugat Dominic Fritz.

Pe de altă parte, reprezentanții Sindicatului Primăriei spun că vor acționa conform legii, iar dacă aceste sporuri au fost acordate legal, ele trebuie să fie în continuare plătite angajaților.

Dacă sunt acordate în mod legal, sporurile trebuie acordate în continuare. În măsura în care vom fi sesizați de colegii noștri din sindicat care au beneficiat de aceste sporuri, vom studia problema și, dacă au primit în mod legal și li se retrage acest drept, vom proceda în consecință”, a declarat Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber din Primăria Timișoara.

În plus, sindicaliștii spun că încă mai așteaptă din partea primăriei să li se achite contravaloarea voucherelor de vacanță pe care anul acesta încă nu le-au primit și de care trebuie să beneficieze toți angajații primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here