Donald Trump l-a demis pe şeful Pentagonului, Mark Esper; Christopher C. Miller, numit ministru interimar al apărării

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a anunţat luni că l-a demis pe ministrul apărării, Mark Esper, părând să folosească ultimele luni de mandat la Casa Albă pentru reglarea de conturi în interiorul administraţiei sale, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

‘Mark Esper este demis. Aş vrea să-i mulţumesc pentru serviciul lui’, a scris Trump pe Twitter.


‘Sunt încântat să anunţ că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Naţional de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al apărării, cu efect imediat’, a precizat Trump.

Pentagonul nu a comentat deocamdată pe acest subiect.

Potrivit unor surse, Mark Esper, care avusese divergenţe publice cu preşedintele pe mai multe subiecte în ultimele luni, se pregătea de ceva vreme pentru perspectiva demisiei sau a demiterii sale după alegerile de la 3 noiembrie, în special dacă Trump ar fi câştigat un al doilea mandat.

Mark Esper l-a înfuriat pe Donald Trump prin opoziţia la ameninţarea preşedintelui că va trimite militari activi pentru a reprima protestele antirasism care au zguduit SUA în vară.

Esper nu a fost de acord nici cu atitudinea de desconsidere a NATO afişată de Trump, au mai indicat sursele.

Succesorul său, Christopher C. Miller, va fi ministru al apărării până la învestirea noului preşedinte, fiind extrem de puţin probabil ca Senatul să mai confirme o nominalizare din mandatul lui Trump.

1 COMENTARIU

  1. Pai daca senatul ramane majoritar republican, de ce sa fie ”extrem de puţin probabil ca Senatul să mai confirme o nominalizare din mandatul lui Trump”? In plus, sunt doua mandate de senatori pentru care se vor organiza alegeri separate dupa data de 20 ianuarie, cand este investit oficial presedintele SUA, care va fi acela, bineinteles. Asadar, pana atunci, senatul functioneaza bine-mersi in actuala structura, adica 53 de republicani si 47 de democrati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here