Dosarul nuclear: UE şi Iranul anunţă reluarea negocierilor „în zilele următoare”

Uniunea Europeană şi Iranul au anunţat sâmbătă reluarea ‘în zilele următoare’ a negocierilor privind dosarul nuclear, suspendate de peste trei luni, transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

Anunţul a fost făcut de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, în cursul unei conferinţe de presă la Teheran, după o discuţie în tete-a-tete de două ore.

‘Vizita mea are ca obiectiv principal să întrerupă dinamica actuală, adică dinamica escaladării’ şi să scoată din impas negocierile, a declarat Borrell, care a fost însoţit în vizita de o zi la Teheran de coordonatorul UE pentru supervizarea dialogului de la Viena, Enrique Mora.

‘Vom relua discuţiile cu privire la JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action – Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător, n.red.) în zilele următoare (…) ceea ce înseamnă rapid şi imediat’, a adăugat el.

‘Am avut o conversaţie lungă, dar pozitivă privind cooperarea globală între Iran şi UE’, a afirmat cu acelaşi prilej ministrul iranian.

‘I-am subliniat dlui Borrell că suntem pregătiţi să reluăm negocierile în zilele următoare. Ceea ce este important pentru Republica islamică Iran este deplinul avantaj economic pe care Iranul trebuie să-l obţină din acordul încheiat în 2015’, a adăugat el, referindu-se cu precădere la ridicarea sancţiunilor economice.

‘Vom încerca să rezolvăm problemele şi divergenţele prin tratativele care se vor relua în curând’, a mai spus şeful diplomaţiei de la Teheran.

Niciunul din cei doi diplomaţi nu a avansat o dată precisă pentru reluarea negocierilor.

Acestea sunt considerate cruciale pentru restabilirea acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi puterile internaţionale şi blocat în 2018, prin decizia preşedintelui de atunci a Statelor Unite, Donald Trump, de a retrage partea americană din înţelegere şi de a reintroduce sancţiunile împotriva regimului de le Teheran.

Dialogul cu Iranul, reluat la Viena în aprilie 2021 de SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania a ajuns în martie anul acesta într-un punct mort, situaţie pentru care americanii şi iranienii s-au acuzat reciproc.

În prezent, Iranul nu mai respectă restricţiile privind programul său nuclear pe care le acceptase conform acordului din 2015 în schimbul suspendării sancţiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here