Două industrii în care managerii estimează creșteri de prețuri

Sursa: Pexels

Managerii din România preconizează, pentru perioada decembrie 2019 – februarie 2020, o creştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii, dar şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, arată datele transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) în cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În industria prelucrătoare, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie, managerii preconizează, pentru perioada decembrie 2019 – februarie 2020, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural – 5%).

Pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se estimează creştere (sold conjunctural +18%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

În activitatea de construcţii, va fi înregistrată o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -32%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +9%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +26%).

Totodată, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here