Două procese în curs care cresc riscul apariției de noi boli. Rolul liliacului

Sursa: Pixabay

Liliecii contează în proporție de 90% în transmiterea virală între speciile de mamifere, notează The Economist.

<< Deși oamenii de știință nu au stabilit cum a apărut Covid-19, teoria principală este cea a răspândirii zoonotice (transmiterea de la animale). Numărul deceselor din cauza Covid a dus la eforturi în regim de urgență menite să prevină viitoare pandemii. Un studiu recent în Nature asupra liliecilor, care poartă cele mai apropiate versiuni ale SARS-CoV-2, constată că riscul unor astfel de răspândiri este în creștere, deși schimbările în activitatea umană ar putea să-l readucă la niveluri mai sigure.

Dacă Covid-ul este într-adevăr zoonotic, probabil că a trecut mai întâi de la lilieci la un animal „punte” și apoi la oameni. Autorii se concentrează asupra virusului Hendra. Acesta este, de asemenea, excretat de lilieci și infectează caii, care îl răspândesc la oameni. Din cele șapte persoane despre care se știe că au contractat Hendra, patru au murit. Lucrarea a studiat răspândirea virusului Hendra de la liliecii de fructe din estul subtropical al Australiei, care a crescut din 2006. S-a descoperit că pierderea habitatului coroborată cu lipsa de hrană indusă de climă a explicat această creștere.

Liliecii australieni de fructe se hrănesc cu nectarul arborilor de eucalipt. În urma fenomenului El Niño, când cresc temperaturile din Oceanul Pacific ecuatorial, înfloresc mai puțini copaci. Acest lucru îi determină pe lilieci să formeze cuiburi mai mici și să mănânce hrană de calitate inferioară, ceea ce îi slăbește și, probabil, îi determină să excrete mai mulți agenți patogeni.

Înainte de 2003, când efectele de contagiune erau rare, aceste schimbări durau doar pentru scurte perioade de penurie de alimente. Dar din 1996, oamenii au defrișat o treime din habitatul de iarnă al liliecilor. În loc să caute nectar, liliecii petrec acum perioade lungi în cuiburi, în apropierea oamenilor. Caii sunt expuși la cei care se hrănesc în copacii din ferme, provocând răspândiri.

Liliecii, singurul mamifer zburător, sunt vectori puternici pentru zoonoză. O altă lucrare din 2022 a constatat că încălzirea globală, prin faptul că forțează animalele să își schimbe habitatele, este de așteptat să dubleze rata primelor contacte (și, prin urmare, potențiala răspândire virală) între speciile de mamifere. Studiul a calculat că 90% din primele contacte, concentrate în zonele tropicale și muntoase din Asia și din Africa, implică lilieci, deoarece aceștia călătoresc pe distanțe lungi și interacționează cu o mulțime de specii.

S-ar putea să fie prea târziu pentru a încetini transmiterea virală între animale: studiul a arătat că acest lucru va fi și mai frecvent dacă schimbările climatice sunt moderate în loc de a fi severe. În schimb, impactul pierderii habitatului pare reversibil. Lucrarea despre Australia a constatat că atunci când eucalipții au înflorit din nou, liliecii s-au întors în număr mare. Indiferent de originile Covid, refacerea habitatelor liliecilor ar putea ajuta la prevenirea următoarei pandemii. >>

OMS afirmă că există semne ale răspândirii subvariantei XBB.1.5 de coronavirus în Europa

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here