După acuzaţiile la adresa preotului Visarion Alexa, Sfântul Sinod aprobă mai multe prevederi referitoare la spovedanie

Foto: INQUAM/Octav Ganea

După acuzaţiile de agresiune sexuală formulate de o enoriaşă la adresa preotului Visarion Alexa, Sfântul Sinod a aprobat joi mai multe prevederi referitoare la spovedanie, printre acestea numărându-se şi ”evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”, anunță News.ro.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, în şedinţa de joi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

 1. Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de eaşi de duhovnic în timpul mărturisirii;
 2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi săîntrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
 3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;
 4. Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
 5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
 6. Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult, sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;
 7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).
 8. Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate în data de 17 septembrie de Judecătoria Sectorului 6.
  El este acuzat că a agresat sexual o femeie care venise la spovedanie. Avocata lui Visarion Alexa, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă.

  Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru preotul Visarion Alexa. Acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii. Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.

Preotul Visarion Alexa rămâne sub control judiciar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here