După ce a rezistat 30 de ani, o teorie din fizica cuantică a fost demontată de o româncă

Sursa: Wikipedia

Cătălina Curceanu, cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Laboratori Nazionali di Frascati din Italia, a reușit, împreună cu echipa ei, o performanță uriașă pentru fizica cuantică, scrie Newsweek România.

Echipa de cercetători conduși de Cătălina Curceanu, de la Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, a reușit să demonteze una dintre cele mai acceptate teorii din fizica cuantică, care „rezista” de 30 de ani. Reușita a fost publicată de prestigioasa revistă de științe Nature Physics și poate fi consultată aici.

Practic, prin experimentele realizate de cercetătoarea româncă, a fost infirmat mecanismul care explica unul dintre „misterele” cuantice. Iar implicațiile sunt majore, inclusiv în modul în care este gândită tehnologia viitorului.

Cătălina Curceanu lucrează în Italia de 25 de ani, dar afirmă că un cercetător nu are granițe, căci cercetarea este universală şi uneşte oamenii din lumea întreagă într-un obiectiv comun.

Newsweeek România a vorbit cu Cătălina Curceanu despre modul cum a reușit această performanță, despre aplicațiile concrete ale descoperirii, dar și despre plecarea ei din România și despre cercetarea românească.

Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here