După ce a supraviețuit unui atentat și recompenselor puse pe capul său, autorul caricaturilor cu Mahomed a murit în accident

Sursa: Wikipedia

Artistul suedez Lars Vilks, cunoscut pentru caricaturile cu profetul Mahomed din 2007 şi ameninţările cu moartea care au urmat, a murit, duminică, în urma unui accident de maşină, scrie euronews.com, preluat de News.ro.

Vilks, care era cunoscut în afara Suediei şi înainte de a-l caricaturiza pe profet, trăia sub protecţia poliţiei din 2007.

Desenul cu profestul Mahomed cu corp de câine a provocat multe comploturi împotriva sa şi Al-Qaida a pus o recompensă pe capul lui.

În 2010, doi bărbaţi au încercat să-i incendieze locuinţa din sudul Suediei.

În 2015, a scăpat nevătămat la Copenhaga în urma unui atac în timpul unei dezbateri despre islamism şi libertatea de exprimare după masacrul de la Charlie Hebdo.

Anul trecut, o femeie din Pennsylvania, SUA, a pledat vinovat pentru un complot care-l viza.

Câinii sunt consideraţi necuraţi de către musulmanii conservatori iar legea islamică se opune oricărei reprezentări a profetului, chiar favorabilă, de teamă că ar duce la idolatrie.

Poliţia a precizat că Vilks, 75 de ani, a murit împreună cu două dintre gărzile sale de corp.

Cauza accidentului este investigată.

Vilks a declarat că nu este rasist şi nu are o poziţie politică, dar a vrut să probeze limitele a ceea ce putem şi nu putem face.

„Cred că este foarte important, dacă vrem să vorbim de libertatea de exprimare şi islam şi musulmani, să avem o poziţie reală, ceva destuld e provocator şi transgresiv pentru a începe o dezbatere”, a spus el.

În ziua atacului de la Charlie Hebdo, Lars Vilks a vorbit cu tristeţe ziarului regional Helsingborgs Dagblad: „Nu putem renunţa la libertatea de exprimare. Atacul de la Paris este din nefericire semnificativ pentru vremurile în care trăim”.

O lună mai târziu, pe 14 februarie, un tânăr danez originar din Palestina a încercat să să pătrundă la o dezbatere privind libertatea de exprimare organizată la Copenhaga ca răspuns la masacrul Charlie Hebdo.

Vilks, cap de afiş al întâlnirii cu ambasadorul francez, a scăpat nevătămat, dar un regizor danez în vârstă de 55 de ani a fost ucis.

Atacatorul a reuşit apoi să omoare un agent de securitate evreu în faţa sinagogii din Copenhaga, înainte de a fi împuşcat într-o confruntare cu poliţia daneză.

Guvernul Ungariei pompează bani în construirea în Transilvania a 103 grădiniţe noi şi reabilitarea altor 400 de grădiniţe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here