E timpul pentru o nouă inițiativă saudită de pace?


Regatul deșertului își poate îmbunătăți zdruncinata poziție internațională și, de asemenea, poate salva Israelul de el însuși.

În urmă cu două decenii, Arabia Saudită a condus o amplă inițiativă arabă care oferea Israelului pace cu vecinii săi în schimbul întoarcerii la matcă a teritoriilor arabe ocupate. Israelul nu a aderat la respectiva ofertă, care venise la apogeul unei revolte palestiniene sângeroase. Acum ar fi un moment grozav pentru o nouă inițiativă.

Poate părea o sugestie ciudată, deoarece Israelul tocmai a instalat cel mai extremist guvern din istoria sa, sub noul vechi prim-ministru Benjamin Netanyahu. Dar nu este așa tocmai pentru faptul că Israelul este prins într-o criză cum rar a mai văzut lumea democratică.

Noul guvern urmărește o serie de „reforme” menite să îi permită guvernului, prin intermediul majorității sale parlamentare, să anuleze decizii ale Curții Supreme. De asemenea, ar pune coaliția la butoanele numirilor din sistemul judiciar, ar politiza serviciul public și ar vaccina politicienii împotriva acuzațiilor de fraudă și abuz de  încredere. Cu un Israel ce nu are Constituție, toate astea vor însemna sfârșitul drepturilor garantate, protecției minorităților și separării puterilor în stat. În esență, l-ar face omnipotent pe prim-ministru și ar elimina barierele-cheie din calea cleptocrației.

Sondajele arată că majoritatea israelienilor se opun acestor măsuri. Există demonstrații în masă, amenințări cu greve și nesupunere civică, iar fostul ministru al Apărării, Benny Gantz, a avertizat cu privire la posibilitatea unui război civil.

Situația își are originea în procesul în curs de desfășurare al lui Netanyahu, pentru mită, fraudă și abuz de încredere, care i-a determinat pe moderați să-l boicoteze, deschizând astfel ușa extorcării din partea partidelor religioase și extremiste.

Și astfel, ultranaționaliștii au fost plasați atât la conducerea Cisiordaniei, cât și la conducerea Ministerului Securității Naționale. Guvernul va intensifica activitatea de colonizare evreiască pe teritoriul ocupat, va reprima disidența palestiniană și va submina organizațiile neguvernamentale care încearcă să-i ajute pe palestinieni (inclusiv prin impozitarea donațiilor). Armata avertizează că o altă revoltă palestiniană ar putea izbucni în curând și există temeri că Autoritatea Palestiniană – care conduce un „guvern autonom” în orașele arabe din Cisiordania – se va desființa sau se va prăbuși.

Cel mai notoriu homofob al țării supraveghează programele de educație extra-curriculară, iar un lider de partid religios, condamnat de două ori, a fost numit ministru de Interne și Sănătate – o numire pe care Curtea Supremă e de așteptat să o invalideze, grăbind „reformele”.

Pe plan intern, coaliția exacerbează tensiunile dintre israelienii laici și minoritatea ultra-ortodoxă, aceasta din urmă aflată într-o creștere rapidă. Propunerile guvernului ar dubla salariile pe viață ale bărbaților ultra-ortodocși (pentru a studia religia în loc să muncească în lumea reală) și vor da la o parte studiul matematicii, științei și englezei la adolescenți.

Liderii mediului de afaceri israelian avertizează asupra colapsului economic, exodului de creiere și fugii investitorilor, care ar distruge superputerea tehnologică în prezent cunoscută drept „Start Up Nation”.

Cei care apără acest lucru ca fiind un rezultat al democrației ignoră faptul că alegerile de la 1 noiembrie s-au terminat aproape la egalitate (centrul-stânga a reușit să irosească 12% din voturile sale prin participarea separată la scrutin a unor partide care, fiecare în parte, nu au trecut pragul electoral pentru Knesset). Desigur, e și faptul că un sfert din populația efectivă a țării nu poate vota (e vorba de palestinienii din Cisiordania, care nu ar sprijini niciodată dreapta israeliană). Este o cădere a democrației și mulți israelieni sunt disperați după un deus ex machina.

Aici intervine Arabia Saudită.

Mulți se așteptau ca regatul deșertului să se alăture Acordurilor Avraam (cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain), în urmă cu doi ani, dar Arabia Saudită a precizat că mai întâi este nevoie de progrese în problema palestiniană.

Unii s-ar putea aștepta ca rivalii din regiune ai Israelului să se bucure de auto-incendierea sa. Dar situația este mai complicată. Regiunea beneficiază de pe urma supraviețuirii Israelului ca un puternic factor de echilibru față de regimul islamist din Iran. Mulți sunt de fapt dornici să facă afaceri cu o superputere tehnologică.

Între timp, Arabia Saudită traversează propria situație dificilă. Liderul său, Mohammed bin Salman, vrea să modernizeze țara, dar și să păstreze stăpânirea Casei Saud. Dar el este foarte afectat de furia occidentală în legătură cu uciderea disidentului Jamal Khashoggi (atribuită pe scară largă agenților Riadului). Prost gânditul război din Yemen i-a zdruncinat și mai mult statutul internațional. Pentru a se reabilita, MBS are nevoie de ceva spectaculos.

Iată ceva care ar fi spectaculos: Arabia Saudită oferă Israelului normalizarea cu condiția ca Israelul să accepte principiul statului palestinian în cea mai mare parte din Cisiordania, împreună cu o înghețare completă a așezărilor evreiești dincolo de linia barierei de securitate existente a Israelului. De fapt, Israelului i s-ar cere să reaccepte parametrii planului de pace Trump din 2020, pe care Netanyahu, care era și atunci la putere în Israel, îi acceptase.

Efectul ar fi electric. Capacitatea dreptei israeliene de a supraviețui și de a părea plauzibilă depinde de propunerea că atunci când vecinii arabi fac în sfârșit pași spre deschidere, dreapta este cel mai bine plasată pentru a discuta cu ei. La urma urmei, dreapta este cea de la care ar fi de așteptat să vină cea mai mare parte a opoziției.

Arabia Saudită a ancorat o ofertă de pace din 2002 a Ligii Arabe pe care un guvern anterior, confruntat cu o revoltă palestiniană sângeroasă, în esență a ignorat-o. Termenii au fost considerați prea largi și duri, necesitând o retragere totală de pe toate teritoriile ocupate. Această nouă propunere ar fi mai concentrată și programată într-un mod care este, în mod ciudat, mai util.

Netanyahu s-ar confrunta cu presiuni din establishment-ul de securitate, din mediul de afaceri, din opinia publică și chiar, într-o anumită măsură, din propriul partid, Likud.

Dar nu ar exista nicio modalitate de a-i implica pe saudiți în acești termeni, cu actuala coaliție, una aflată la cheremul fundamentaliștilor extremiști. Netanyahu ar trebui să îi schimbe cu actuala opoziție – partidele liberale care au condus guvernul anterior. Aceste partide s-ar confrunta, la rândul lor, cu presiuni să renunțe la boicotarea lui Netanyahu și să stabilească o coaliție centristă care poate face pace. Arabia Saudită ar fi un premiu suficient de mare pentru a-i obliga să-și abandoneze poziția (altfel, rezonabilă) conform căreia un inculpat penal nu poate conduce țara.

Dacă Arabia Saudită impune o astfel de schimbare în peisajul politic israelian, acest lucru ar constitui un serviciu adus regiunii și lumii. Ar putea duce la o pace regională chiar mai amplă, atrăgând în joc Oman, Kuweit și Qatar (Irakul și Libanul, din cauza influenței Iranului în rândul propriilor șiiți, ar trebui să aștepte prăbușirea mullahilor de la Teheran; cu Siria distrusă de război este, iarăși, o altă poveste).

Violența va fi evitată și palestinienii ar putea ajunge la ceva asemănător unui stat independent.

Israelul, o putere nucleară, va fi împiedicat să se transforme într-un actor nociv și irațional pe scena mondială. Un guvern de centru care include Likud ar putea aborda și problema ultra-ortodoxă.

Ar fi o ironie Arabia Saudită, o monarhie despotică și care acum nu prea poate avea multe de zis, să ajute la salvarea democrației. Dar astfel, Riadul ar contribui la restabilirea propriilor sale relații cu Occidentul și totodată i-ar face Israelului adevăratul serviciu pe care îl poate face un prieten: ajutând să se salveze de el însuși.

  • O versiune a acestui articol a apărut în Newsweek

Modelul de streaming TV trebuie să se schimbe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here