Economia suedeză se prăbușește, chiar dacă nu a fost trasă pe linie moartă din cauza pandemiei

Exporturile gigantului nordic sunt afectate de criza din restul UE, principala sa piață. Banca Centrală prevede o recesiune de 10% în 2019, scrie La Razon.

  • Redăm articolul integral, tradus de Rador:

Suedia nu va scăpa de recesiune, în ciuda înfruntării coronavirusului cu măsuri mai puțin restrictive decât alte țări europene. În ciuda faptului că nu a impus carantina populației sale și a menținut deschise baruri, restaurante, magazine și companii, țara scandinavă este grav afectată de criza principalilor săi parteneri comerciali, Germania și vecinii săi nordici.

Deși PIB-ul suedez a scăzut cu doar trei zecimi în primul trimestru al anului, faţă de 5,2% în Spania, 5,8% în Franța sau 4,7% în Italia, perspectivele guvernului verde-roșu al lui Ștefan Löfven nu este foarte măgulitor pentru întregul an 2019. Încă din luna mai, ministrul Finanțelor, Magdalena Andersson, a avertizat cu privire la „o criză economică foarte profundă” care a izbucnit mai repede decât se aștepta.

De când a izbucnit pandemia, autoritățile suedeze au optat pentru o strategie de sănătate axată pe evitarea prăbușirii sistemului de sănătate și protejarea grupului principal de risc. În timp ce primul obiectiv a fost îndeplinit (aproximativ 25% din paturile de la terapie intensivă rămân disponibile), al doilea a fost, ca și în restul Europei, un eșec complet. Aproximativ 70% din cele 4.656 de victime ale au fost din cămine de bătrâni sau dintre cei care au primit îngrijiri la domiciliu.

„Nu am avut nicio considerație economică”

Deși Guvernul a asigurat întotdeauna sănătatea în fața economiei, a justificat menținerea activității cu argumentul că criza agravează sănătatea populației. „Când am decis ce măsuri trebuie luate pentru a stopa răspândirea virusului, nu am avut nicio considerație economică. Am urmat sfaturile experților noștri din domeniul sănătății publice”, a susținut d-na Andersson.

Având în vedere știrile economice proaste, previziunile indică faptul că economia suedeză se va scufunda în acest an cu 7%, nu departe de 7,5 pe care Comisia Europeană o prevede pentru zona euro, din care țara nordică nu face parte din propria voință. Cu toate acestea, Banca Centrală Suedeză este și mai pesimistă, estimând  scăderea PIB-ului la 10%. Redresarea, conform calculelor guvernamentale, va veni în 2021 cu o creștere de 3,5%.

Drept urmare, șomajul, care a închis anul 2019 cu o rată de 6,9% după o lungă cale de declin, va crește în acest an și va afecta aproximativ 9% din populația activă . Numai între martie și mai, 120.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă.

„Ca în majoritatea lumii, va exista un declin record pentru economia suedeză în trimestrul doi”, prezice Olle Holmgren, economist bancar la SEB. „Este probabil să existe un recul în ultima parte a anului, dar sperăm că nu va trece mult timp până când situația va reveni la normal”, a declarat el pentru AFP.

Consumatorii apasă „frâna de urgență”

Suedia, cu o populație de aproximativ 10 milioane de oameni, este o țară net exportatoare (comerțul exterior reprezintă aproape 50% din PIB-ul său), ceea ce o face să se resimtă cu uşurintă dacă lucrurile nu merg bine cu vecinii săi europeni. „70% din exporturile suedeze merg în UE. Este de așteptat ca închiderile din Germania, Regatul Unit și alte țări să afecteze semnificativ exporturile suedeze”, recunoaște guvernul.

În acest sens, în martie, două dintre principalele sale companii, producătorul auto Volvo și cel de camioane, Scania, au fost nevoite să-şi oprească activitatea din cauza problemelor apărute în lanțul de aprovizionare a fabricilor lor.

Între timp, consumul la domiciliu se resimte şi el în fața incertitudinii economice globale și a scăzut cu 24,8% între 11 martie și 5 aprilie, potrivit unui studiu realizat de patru economiști de la Universitatea din Copenhaga.

„Suedia plătește același preț [ca Danemarca] pentru pandemia coronavirusului. Explicația este că, atunci când se află într-o criză galopantă, consumatorii apasă frâna de urgență, indiferent dacă restaurantele sunt închise sau nu”, a declarat Niels Johannesen, unul dintre autorii raportului, pentru ziarul suedez „Helsingborgs Dagblad”.

Ca şi omoloagele sale europene, guvernul suedez a lansat o baterie de ajutor de 28.000 de milioane de euro pentru a atenua consecințele economice ale pandemiei. Acest prim pachet se concentrează pe asistența companiilor cu indemnizații de concediere și pentru concediu medical și prevede reducerea contribuțiilor la securitatea socială. Un efort bugetar care, potrivit Oficiului Suedez al Datoriilor, a însemnat că datoria s-a înmulțit cu 30 în ultimele luni. Totuşi, Holmgren consideră că „având în vedere starea finanțelor guvernamentale, este loc pentru o politică fiscală mai extinsă”. Și este cert că Suedia se confruntă cu coronavirusul într-o situație pe care și-ar dori-o și alți parteneri UE: cu un excedent bugetar de 0,5% și o datorie publică de 35%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here