El Salvador, presat de FMI să renunțe la Bitcoin ca mijloc generalizat de plată

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut El Salvador să revină asupra deciziei de a face din Bitcoin mijloc legal de plată, transmite BBC.

În septembrie, El Salvador a devenit prima țară care a permis consumatorilor să folosească criptomoneda în toate tranzacțiile, alături de dolarul american.

Decizia a condus la proteste pe scară largă din cauza temerilor că va aduce instabilitate și inflație în această țară săracă din America Latină.

Bitcoin și-a pierdut aproximativ jumătate din valoare, din noiembrie.

FMI l-a avertizat pe președintele Nayib Bukele cu privire la riscurile pe care criptomoneda le reprezintă pentru țară, subliniind că ar fi dificil să obțină un împrumut de la instituția internațională.

Directorii consiliului de administrație au „îndemnat acum autoritățile să restrângă domeniul de aplicare al legii Bitcoin prin eliminarea statutului de curs legal al Bitcoin”, potrivit unui comunicat.

Aceștia au subliniat „riscurile mari, asociate cu utilizarea Bitcoin, pentru stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor” și cu emiterea de obligațiuni garantate de Bitcoin.

Când El Salvador a introdus moneda virtuală ca mijloc de plată legal, guvernul a lansat o nouă aplicație de portofel digital, oferind 30 USD (22 GBP) în Bitcoin fiecărui cetățean. Totodată, peste 200 de bancomate noi au fost instalate în toată țara.

Acesta a prezentat măsura ca pe o modalitate de a stimula dezvoltarea economică și locurile de muncă, dar El Salvador a fost divizat de această mișcare.

Înseamnă că întreprinderile, oriunde este posibil, sunt acum obligate să accepte monedele digitale ca plată.

Bitcoin este o monedă controversată, în parte deoarece valoarea sa poate fluctua semnificativ – a crescut și a scăzut dramatic în ultimul an.

Bitcoin s-a tranzacționat la aproximativ 37.000 de dolari, marți, și și-a pierdut aproximativ jumătate din valoare, comparativ cu recordul de 67.734 de dolari, atins în noiembrie.

Fiona Hill, comentariu în NYT: Putin nu acționează fără intenție și are SUA în punctul în care și-a dorit. Vestul trebuie să globalizeze dosarul ucrainean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here