Erdogan, amenință că va relua ofensiva în Siria. Condiția pe care le-a pus-o americanilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat, marţi, că ofensiva în nordul Siriei va fi reluată „cu o hotărâre şi mai mare”, în cazul în care forţele kurde nu se retrag înainte de ora 19.00 GMT (22.00. ora României), relatează AFP, citată de news.ro.

„Procesul (armistiţiului) se încheie azi (marţi) la ora (locală) 22.00. Dacă aceste promisiuni făcute de către americani nu sunt respectate, operaţiunea va fi reluată cu o hotărâre şi mai mare”, a declarat Erdogan înainte să plece în Rusia, unde se întâlneşte cu omologul său rus Vladimir Putin.

Operaţiunea turcă lansată la 9 octombrie în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) este suspendată până marţi la ora 19.00 GMT, în baza unui acord negociat între Washington şi Ankara.

Acest armistiţiu a permis YPG să se retragă din poziţiile cuprinse într-un plan cu privire la o „zonă de securitate” pe care Turcia vrea să o implementeze de-a lungul frontierei, cu scopul de a o despărţi de teritoriile aflate sub controlul forţelor kurde.

Erdogan a estimat că „700-800” de combatanţi kurzi s-au retras pentru moment, şi a adăugat că alţi 1.200-1.300 de combatanţi este necesar să părăsească zona.

„Noi urmărim acest lucru îndeaproape. Acest proces nu va fi încheiat fără o retragere completă”, a adăugat el.

Acest plan cu privire la o „zonă de securitate”, care urmează să întindă într-o primă etapă pe o lungime de 120 de kilometri, între oraşele siriene Ras al-Ain şi Tal Abyad, urmează să ajungă la 444 de kilometri lungime – de la Jarablus la frontiera irakiană, a declarat Erdogan marţi.

În urma retragerii trupelor americane din nordul Siriei, forţele kurde au făcut apel la regimul lui Bashar al-Assad, care a desfăşurat trupe în anumite oraşe, complicând crearea „zonei de securitate” vrute de Ankara.

Înainte să plece cu avionul către staţiunea baleară rusă Soci, unde se întâlneşte cu Putin, Erdogan a anunţat că această problemă se va afla în centrul discuţiilor.

„Vom avea oportunitatea de a discuta despre (retragerea) YPG din zone în care se află regimul”, a declarat preşedintele turc. „Noi sperăm să eliberăm această regiune de flagelul terorismului separatist prin intermediul cooperării noastre cu Rusia”, a insistat el.

Ofensiva turcă a fost dur condamnată de către comunitatea internaţională, mai ales de către ţările occidentale, dar şi oficiali iranieni, pe care Erdogan i-a atacat, un gest rar, marţi.

„Există uneori voci discordante din Iran. Liderii iranieni, începând cu (preşedintele Hassan) Rohani ar fi trebuit să le facă să tacă. Acest lucru ne incomodează”, a declarat Erdogan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here