Franța cere o amplă anchetă internațională pe tema lagărelor și sterilizării forțate din China

Franţa propune ca o ”misiune internaţională de observatori independenţi”, ”sub egida” Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet, să se ducă în Xinjiang, în nord-vestul Chinei, cu misiunea de a ancheta cu privire la situaţia minorităţii musulmane uigure, relatează AFP, preluată de News.ro.

În această regiune ”există practici nejustificabile contrare principiilor universale înscrise în marile convenţii internaţionale ale drepturlor omului”, a apreciat, marţi, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, în Adunarea Naţională franceză.

Le Drian a citat în acest sens, între altele, ”internarea uigurilor în lagăre, detenţii în masă, muncă forţată, sterilizări forţate, distrugerea patrimoniului cultural al uigurilor (…), supravegehrea generalizată a populaţiei, un sistem represiv global în toată regiunea”.

Ministrul francez denunţa, săptămâna trecută, tot în Adunare, drept ”inaccetabilă” o internare a membrilor minorităţii uigure.

El a reclamat un acces al unor observatori internaţionali independenţi în Xinjiang.

China a reacţionat a doua zi şi a denunţat aceste acuzaţii drept ”minciuni”.

Politica Beijingului în Xinjiang ”nu vizează niciun grup etnic specific şi nicio religie”, sublinia un purtător de cuvânt la Beijing, dând asigurări că politica ţării sale în regiune nu vizează drepturile omului şi nici libertatea de cult, ci luptă împotriva ”terorismului şi separatismului”.

”Declaraţiile mele de săptămâna trecută au provocat reacţii ale autorităţilor chineze”, a spus marţi ministrul francez. ”Le spun aici că am luată notă”, a continuat el.

”Odată ce ei spun că declaraţiile mele sunt nefondate, noi propunem să se înfiinţeze o misiune internaţională de observatori independenţi, sub egida Înaltului Comisar ONU al Drepturilor Omului, doamna (Michelle) Bachelet, care să se ducă la faţa locului, să vadă şi să depună mărturile. Deoarece, dacă autorităţile chineze spun că nu există aşa ceva, atunci trebuie să se ateste la faţa locului”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

Uigurii constituie principalul grup etnic în Xinjiang, o imensă regiune care are frontiere comune cu Afganistanul şi Pakistanul.

Însângerată în trecut cu regularitate de atentate, atribuite de Beijing unor separatişti sau islamişti uiguri, regiunea se află sub supraveghere poliţistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here