Erdogan: SUA să ni-l predea pe liderul kurzilor sirieni, este un terorist căutat

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut joi SUA să-l predea Turciei pe liderul kurzilor din nordul Siriei, împotriva cărora a fost lansată ofensiva de la începutul lunii.

Este vorba de Mazloum Abdi, ale cărui trupe au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi constituie armata de facto a regiunii autonome kurde din Siria.

”America trebuie să ni-l predea pe acest om (care) sub numele de cod Mazloum este un terorist căutat printr-o ‘notificare roşie’ de către Interpol”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat mass-media de stat turce TRT, citat de Agerpres.

Președintele turc s-a declarat îngrijorat de faptul că Mazloum Abdi este considerat un lider legitim de către unele forțe de la Washington. Erdogan a spus despre generalul kurd că ar fi o căpetenie în gruparea teroristă PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și că ar fi responsabil de mai multe atentate teroriste asupra unor civili și militari.

Un grup de senatori americani a cerut Departamentului de Stat să-i acorde rapid viză lui Mazloum Abdi pentru ca acesta să poată să intre în SUA pentru a discuta cu oficiali de la Washington despre situaţia din Siria, a scris Agerpres.

Forțele Democratice Siriene, conduse de Abdi, au primit sprijin de la SUA, cât timp au luptat contra ISIS. Dar kurzii se simt acum trădați de americani, deoarece Trump a permis ofensiva turcă în nordul Siriei.

Relaţiile între SUA şi Turcia s-au tensionat după declanşarea operaţiunilor militare turce în Siria, dar preşedintele Donald Trump a lăsat să se înţeleagă miercuri că întâlnirea sa prevăzută la 13 noiembrie la Casa Albă cu Recep Tayyip Erdogan va avea totuşi loc.

La rândul său, liderul de la Ankara a confirmat că intenţionează să efectueze o vizită la Washington la data respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here