Erdogan: Trupe turceşti au pornit spre Libia pentru susţinerea guvernului de la Tripoli

Sursa: Facebook

Unităţi militare turceşti au pornit spre Libia pentru a susţine guvernul de uniune naţională de la Tripoli, care este recunoscut la nivel internaţional, a afirmat duminică preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat CNN Turk, preluat de News.ro.

Erdogan a mai spus că Turcia va mai trimite în Libia şi personal militar de rang înalt.

Parlamentul din Turcia a votat joi, în unanimitate, in proiect de lege care permite desfăşurarea de trupe în Libia, creând condiţiile pentru extinderea cooperării dintre Ankara şi Tripoli.

Preşedintele Tayyip Erdogan, al cărui partid şi aliaţi naţionalişti deţin majoritatea în Parlament, a declarat anterior că Turcia va desfăşura trupe în Libia pentru a susţine guvernul de uniune naţionale, recunoscut internaţional, al premierului Fayez al-Serra.

În luna noiembrie, Guvernul libian a solicitat sprijinul Turciei pentru a respinge ofensiva forţelor generalului Khalifa Haftar în estul ţării, care sunt susţinute de Rusia, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Iordania.

Ankara şi guvernul libian au semnat două acorduri separate, în luna noiembrie, unul în domeniul securităţii şi cooperării militare şi un altul privind graniţele maritime în estul Mediteranei, ceea ce a nemulţumit statele Grecia, Israel, Egipt şi Cipru.

Aproape imediat după vot, Ministerul de Externe din Egipt a anunţat condamnarea cu tărie a deciziei Parlamentului şi a cerut comunităţii internaţionale să răspundă urgent.

Ankara a trimis deja echipamente militare guvernului de la Tripoli, în pofida unei embargou al armelor instituit de Naţiunile Unite.

Erdogan: Turcia şi Libia ar putea colabora cu companii internaţionale pentru explorarea de hidrocarburi în estul Mediteranei

Turcia şi Libia ar putea colabora cu companii internaţionale pentru explorarea de petrol şi gaze în estul Mediteranei, a declarat duminică preşedintele turc Tayyip Erdogan, în urma unui acord între Ankara şi Tripoli referitor la graniţele maritime, transmite Reuters.

În luna noiembrie, Ankara şi guvernul libian au semnat două acorduri separate, unul în domeniul securităţii şi cooperării militare şi un altul privind graniţele maritime în estul Mediteranei, ceea ce a nemulţumit statele Grecia, Israel, Egipt şi Cipru.

Acordul maritim dintre Ankara şi Tripoli a pus capăt izolării Turciei în estul Mediteranei, unde este în conflict cu Grecia în legătură cu resursele Ciprului. Grecia a afirmat că acordul încalcă legislaţia internaţională, dar Ankara respinge acest lucru, afirmând că vrea doar să îşi protejeze drepturile.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here