„Este acest război ceva cu care Dumnezeu poate fi de acord?” Scrisoare către Patriarhul Kirill de la un politician rus condamnat la șapte ani pentru că a vorbit despre război

Novaia Gazeta.Europa publică o scrisoare deschisă a lui Alexei Gorinov, consilier municipal în regiunea Moscovei, condamnat la șapte ani de închisoare pentru „discreditarea armatei ruse”. În text, Gorinov i se adresează lui Vladimir Gundiaev (Patriarhul Kirill), șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, și îl întreabă cum pot fi compatibile învățăturile lui Iisus Hristos cu războiul de agresiune (versiunea în rusă – AICI; versiunea în engleză – AICI).

„Către: Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse

Domnul V. Gundiaev

Dragă Vladimir Gundiaev!

Fac un apel la dumneavoastră, cetățeanul rus cu cea mai înaltă funcție într-una dintre cele mai importante instituții publice din țară.

Acum ispășesc o pedeapsă de șapte ani de închisoare doar pentru că am numit război și act de agresiune așa-zisa operațiune militară specială, în cadrul unei ședințe a consiliului local, pentru că am vorbit cu colegii mei despre numărul de copii uciși în timpul ostilităților și pentru că mi-am exprimat părerea că luptele ar trebui să înceteze. Acesta este prețul pe care îl plătim acum în Rusia pentru libertatea de gândire și de exprimare.

Dar acum nu este vorba despre mine. Sunt dispus să continui să îndur suferința impusă de persecutorii mei pentru vorbele și credințele mele.

Despre altceva vreau să vorbesc.

De ce acum, când Rusia poartă un război fratricid pe teritoriul unui stat vecin, nu auzim vocea Bisericii Ortodoxe Ruse și pe a dumneavoastră personal, ca reprezentant numărul unu, în apărarea păcii? De ce nu vă auzim cerând conducerii politice a țării noastre să se răzgândească?

Ce poate fi mai vital acum pentru Biserica Ortodoxă Rusă și slujitorii ei decât o misiune de menținere a păcii?

În schimb, vedem clerici binecuvântându-i pe cetățenii noștri care se duc la război pentru a ucide, și sfințind armele produse pentru uciderea și mutilarea oamenilor.

Se potrivește totul cu învățăturile lui Hristos? Nu este războiul considerat răul suprem din punctul de vedere al creștinismului?

Prin mijloacele de informare în masă controlate de stat, se revarsă un flux constant de ură înrădăcinată în naționalismul rus și șovinismul imperialist față de Ucraina, cetățenii săi și oficiali aleși în mod liber.

Ni se spune zilnic și din oră în oră că Rusia este înconjurată de inamici care îi doresc răul, în timp ce forțele sale armate doar apără oameni aflați pe teritorii străine, care vorbesc aceeași limbă ca noi și sunt persecutați pentru aceasta în țara lor. Ei îi apără ducând un război împotriva acelorași oameni ca și noi.

Dar este oare aceasta modalitatea de a rezolva problemele dintre oameni și state în secolul XXI? Apoi, au devenit mai sigure viețile celor pe care îi apărăm, după ce Rusia și-a invadat vecinul?

Este acest război ceva cu care Dumnezeu poate fi de acord?

Lui Dumnezeu, în care sper că dumneavoastră credeți sincer, îi pasă ce limbă vorbesc oamenii, ce naționalitate au sau la ce Dumnezeu se roagă?

Sunt sigur că, dacă El există, El îi iubește pe toți, exceptându-i pe cei care îi privează pe alții de viețile pe care El le acordă. Nu-L trădați pe Dumnezeu tăcând?

Rănile suferite de tatăl meu în al Doilea Război Mondial l-au privat de profesia aleasă și i-au afectat întregul mod de viață. Dar măcar proteja Patria împotriva unui agresor.

Cu toate acestea, poate Biserica noastră, care ține atât de profund la întărirea principiilor morale ale cetățenilor noștri, să explice în mod clar credincioșilor săi ce fac Forțele Armate Ruse în Ucraina? Din moment ce nimeni nu ne-a atacat…

Din ce cauză sute de mii de oameni mor și sunt mutilați, de ambele părți ale unui front care nu se află pe teritoriul Rusiei?

Pentru ce valori creștine soțiile își pierd soții, părinții își pierd copiii, iar copiii își pierd tații sau îi recuperează mutilați, necesitând îngrijiri pe tot parcursul vieții? Din ce motiv sunt capturate și anexate noi teritorii de către țara care este deja cea mai mare din lume?

Cred că Biserica noastră Ortodoxă Rusă și dumneavoastră personal, în calitate de conducător al acesteia, nu ar trebui să tacă atunci când au loc evenimente atât de tragice pentru cetățenii noștri. Evenimente al căror deznodământ va determina viitorul țării noastre și al națiunii sale.

Aș putea să mă înșel în ceea ce vă privește, dar cred că dumneavoastră, Patriarhul Kirill, puteți ajuta țara noastră să evite o catastrofă și ne puteți ajuta pe toți să evităm decăderea morală.

Iertați-mă dacă, fără să-mi dau seama, v-am ofensat.

Cu sinceritate,

Alexei Gorinov

18 ianuarie 2023

Colonia Penală Nr. 3, regiunea Vladimir.”

În cimitirul Ucraina, umbre grele și firave lumini pentru ortodoxie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here