Este oficial: SUA vor boicota diplomatic Olimpiada de Iarnă de la Beijing. Reacția Chinei

SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă, relatează Agerpres, care citează AFP.

Statele Unite nu vor trimite niciun reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă de la Beijing din 2022 din cauza „genocidului în curs şi a crimelor împotriva umanităţii în Xinjiang”, a precizat Casa Albă.

Fiind prezentă, „reprezentanţa diplomatică americană ar trata aceste Jocuri ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în pofida încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi a atrocităţilor Chinei în Xinjiang. Şi pur şi simplu nu putem face aceasta”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luna trecută că ia în considerare un astfel de boicot diplomatic pentru a protesta împotriva bilanţului negativ al Chinei în materie de drepturile omului, inclusiv pentru ceea ce Washingtonul califică drept un genocid împotriva unei minorităţi musulmane.

Politicienii americani ar trebui să înceteze să facă apel la un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a evita să afecteze relaţiile bilaterale, iar China va lua „contramăsuri” dacă va fi necesar, a precizat luni Ministerul Afacerilor Externe chinez citat de Reuters.

Reacția oficialilor chinezi

Ambasada Chinei la Washington a calificat luni anunţul SUA de boicotare diplomatică a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing drept ”un act cu intenţia de a impresiona” şi o ”manipulare politică” care nu ar avea niciun fel de impact asupra organizării cu succes a competiţiei sportive, transmite Reuters.

”Nu a fost adresată nicio invitaţie vreunui politician din SUA, aşa că acest ‘boicot diplomatic’ pur şi simplu vine de nicăieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, Liu Pengyu.

”Un asemenea act cu intenţia de a impresiona este doar o manipulare politică şi o distorsionare gravă a spiritului Cartei Olimpice. În realitate, nimănui nu i-ar păsa dacă aceşti oameni vin sau nu şi acest lucru nu are niciun impact de vreun fel asupra organizării cu succes a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022”, a spus purtătorul de cuvânt chinez.

Guvernul de la Washington a anunţat luni că va boicota JO de Iarnă de la Beijing din cauza ”atrocităţilor” comise de China împotriva drepturilor omului, potrivit Casei Albe.

Boicotul diplomatic a fost încurajat în ultimele luni de către unii membri ai Congresului american şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here