Este ultimul „moment Larry David” sfârșitul umorului?

Curb Your Enthusiasm-Larry David- Photo: Twitter
Curb Your Enthusiasm-Larry David- Photo: Twitter

Pe măsură ce lumea luat-o razna cam pe la jumătatea seriei Curb – cu „fulgii de nea” la stânga și adepții MAGA la dreapta – e un miracol că a reușit să supraviețuiască

Primul meu „moment Larry David” a apărut în timpul facultății. Colegul meu de cameră ținea discurs în cantină, în fața unui grup de tinere care ascultau admirativ povestea lui tocită despre cum a supraviețuit tatăl său la Auschwitz. M-am băgat și am spus: „Trebuie să fii foarte mândru”.

„Desigur”, a răspuns Lawrence, încercând să fișeze cât mai bine o melancolie (lucru nu foarte ușor pentru un canadian). „Stai! De ce?” La care, i-am spus: „E ca Harvard-ul lagărelor de concentrare”. Îmi amintesc șocul pe care l-am provocat. Îmi amintesc satisfacția mea față de șocul pe care l-a provocat. Undeva în lume, alt Lawrence începea să-și facă debutul în comedie.

Mi-am amintit acest episod din facultate în timp ce priveam aparent ultimul episod din „Curb Your Enthusiasm”, vehiculul lui Larry David, co-creatorul Seinfeld, pe care mulți îl consideră genial și pe care oamenii plictisitori îl găsesc de nesuferit. Pentru cei dintâi, nu există o modalitate mai plăcută de a-și petrece timpul (cu o excepție) decât să se uite la episoadele vechi. Asta va fi curând tot ce va rămâne, pentru că David pare să se retragă după 12 sezoane, cu o serie de 25 de ani, lucru pe care încep să-l suspectez serios că va marca sfârșitul umorului de televizor.

Având în vedere că lumea a cam luat-o razna pe la jumătatea serialului – cu „fulgii de nea” la stânga și adepții MAGA la dreapta – e un miracol că David a reușit să supraviețuiască, deoarece aproape că nu există grup pe care să nu fi încercat să-l ofenseze. David este un tribun al centrului liberal care poate suporta o astfel de abordare și care e capabil de introspecție, dar nu este pentru cei slabi de inimă.

Acesta este un om care ia în gazdă o familie pe nume Black, care a fost evacuată din cauza uraganului Katrina (pentru a obține favorurile soției sale) și apoi este surprins, în mod jenant, că aceștia se dovedesc a fi de culoare. Când spune că este ca și cum s-ar fi numit și el „Larry Evreul”, umorul se ivește din reacția lor fără cuvinte, remarca sa find ignorată. „Ei bine, chiar apreciem că ne-ați lăsat să stăm cu voi”, spune Mătușa Rae în timp ce Larry ia bagajele.

Mare parte din umor este evreiesc. Aceasta este, desigur, parte dintr-o lungă tradiție în America, de la Frații Marx, Lenny Bruce și Carl Reiner la Mel Brooks, Jerry Lewis și Woody Allen. Dar este unic pentru Larry David (deși este destul de unic și pentru Jerry Seinfeld). Iar sub acest aspect, ar putea fi chiar și ultimul (cu toate respectele pentru Sarah Silverman).

Un episod a prezentat un supraviețuitor al genocidului nazist concurând pentru recunoașterea tragediei cu un absolvent bine făcut al reality-show-ului Survivor. „Am fost într-un lagăr de concentrare!”, strigă bătrânul. Tânărul nu este impresionat: „Aveam porții foarte mici, niciun snack… Nici măcar nu puteam fac exerciții (și) cu siguranță nu aveau sală de gimnastică”. Disputa rămâne cumva nerezolvată.

În episodul Palestinian Chicken, o femeie palestiniană atrăgătoare este captivată de un Larry mult mai în vârstă întrucât acesta insistase ca un oarecare Funkhouser să își scoată noul său accesoriu, o kippa, înainte de a intra într-un restaurant plin cu arabi. „Ești evreu, nu-i așa? Și totuși i-ai spus să își scoată căciula de evreu. Cum te cheamă?” Pentru restul, ar trebuie să fie îndeajuns imaginația cititorului.

Într-un alt episod, Larry rămâne blocat pe un telescaun defect împreună cu o evreică atât de religioasă încât nu-și poate permite să rămână singură într-un spațiu închis cu un bărbat, la apusul soarelui, întrucât „așa zice Tora”. Ea insistă că unul dintre ei va trebui să sară. Larry îi dă întâietate. Ea își fracturează picioarele și gleznele; Larry își ronțăie gustarea.

Dar nu este vorba doar despre evrei. Suprem de sensibila insensibilitate a lui Larry acoperă de fapt o gamă destul de mare. Un episod o prezintă pe o fostă iubită care îl invită pe Larry la un grup de sprijin pentru incest (soția sceptică a lui Larry nu poate interveni în asta) doar pentru a-l face să descopere că trauma provine de la avansurile verbale făcute de un tată vitreg care nu era doar mai tânăr decât mama sa, ci mai tânăr chiar decât ea însăși (Larry se întreabă dacă asta contează). Într-un alt caz, el e muncit de un gând: dacă este legitim să se despartă de o persoană care urmează să primească un diagnostic de cancer (trebuie să ajungă acasă înaintea doctorului).

Numeroasele explorări filozofice includ întrebarea dacă este în regulă să ceri returnarea unui împrumut de 6.000 de dolari unei persoane care suferă de demență. La un alt moment, Salman Rushdie, înainte de accident, îl convinge pe Larry că o fatwa poate fi convenabilă, deoarece femeile găsesc atrăgător pericolul.

Într-un episod din sublimul sezon final, se discută dacă este posibil să faci de rușine un câine pe motiv că este gras, având în vedere faptul că rotunjorul cățel nu poate înțelege insulta și nici nu poate simți rușinea. Când regretatul Richard Lewis îi spune lui Larry că prietena sa a încercat să se sinucidă după despărțirea lor, Larry este sceptic, întrebându-l dacă chiar crede că este „material pentru sinucidere”. La un moment dat, Larry încearcă să se desprindă de o situație injustă de tip #metoo făcându-i acuzatoarei sale cunoștință Bruce Springsteen, dar când Boss-ul agitat este tăios, femeia își extinde acuzațiile pentru a include conceptul nou de „introducere eșuată”.

Cu siguranță, Curb a generat o serie de adevărate concepte comportamentale care acum fac parte din țesătura recunoscută a societății (cel puțin printre fanii înverșunați și deseori evitați ai emisiunii):

„Stop-and-Chat”: Acestea sunt întâlnirile stânjenitoare când te întâlnești cu cineva pe care-l cunoști și cu care te simți obligat să faci conversație în timp ce ai prefera să continui să mergi înainte. Cealaltă persoană este, invariabil, stăruitoare.

 

Social Assassin: Acesta se referă la o persoană – precum Larry – care este dispusă și capabilă să spună sau să facă lucruri pe care multe persoane și-ar dori să le facă dacă nu ar fi prea politicoase ori reținute. De exemplu, Larry pur și simplu o sfătuiește pe o femeie că folosirea expresiei „LOL” în loc de faptul de a râde chiar este greșită, cu rezultate dezastruoase.

Chat-and-Cut: Acest concept implică angajarea într-o conversație cu cineva când ești la coadă la magazin sau într-un loc public – chiar dacă abia îl cunoști pe om și practic îți simulezi amabilitatea – pentru a intra în față. Oamenii din spatele tău se confruntă cu alegerea fără ieșire de a accepta scandalosul fapt sau de a reacționa.

 

Sample Abuser: Acest lucru implică folosirea excesivă a mostrelor gratuite în magazinele alimentare sau la târgurile de alimente, făcându-i pe alții să aștepte în timp ce tu deguști cu un entuziasm nerezonabil. Asemănător cu „chat-and-cut”, acest comportament îi poate înfuria pe cei nerăbdători. Pentru mine, acesta este un verișor al lui „double-dip” din Seinfeld, faux-pas-ul în care cineva înmoaie un aliment (cum ar fi un biscuit) într-un bol comun, mușcă și apoi înmoaie din nou.

The Big Goodbye: Această manevră este folosită atunci când o persoană – să zicem, Larry – îl ignoră toată noaptea, la o petrecere, pe un cunoscut iritant. Știind că ceilalți invitați au observat, el organizează apoi o întâlnire extrem de teatrală exact înainte de a pleca, pretinzând că ar fi dorit să aibă timp pentru o conversație mai profundă. Atunci când este executat ideal, The Big Goodbye oferă o negare plauzibilă.

Și, desigur, clasicul Larry David Moment: Cel cu personajul lui Larry fie ofensând involuntar, fie provocând jenă cu sinceritatea sa directă și lipsa-i de grație socială – sau, cum este cunoscut altfel, indiferența față de faptul de a ofensa.

Într-un personal și special meta-moment Larry David, am încercat să-mi conving colegii de la The Associated Press să urmărească un episod intitulat Crazy-Eyez Killah, care implică o discuție despre tipul preferat de… ceva sau altceva. Pe Brick Lane din Londra, am ales să interpretez întreaga scenă, cu toate accentele și precizia. Să spunem doar că m-am trezit cu tineri holbându-se la mine.

Da, ar putea fi doar o problemă de generatie. Încep să suspectez că nimeni născut după 1994 nu poate înțelege toate acestea. Iar dacă Larry pare ofensator pentru cititorii mai tineri, sau pentru orice cititori, atunci pot doar să fiu de acord. Dar nu sunt șocat de ofensă. Umorul este condimentul vieții și, deși nu ar trebui să fie crud, trebuie totuși să aibă spațiu să respire.

Moment crucial pentru Iran, dar și pentru Gaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here