„Eternul îngheț s-a dovedit că nu este deloc etern”. Bomba uriașă de carbon și metan din Siberia care amenință întreaga planetă

O crăpătură zimțată a apărut din senin și s-a răspândit rapid de pe acoperișul casei cu două etaje până la parter, îngrozindu-i pe proprietari și declanșând o operațiune de evacuare. Iar un bloc cu nouă etaje va începe în curând să se încline alarmant, înainte ca reparațiile urgente să împiedice prăbușirea, scrie The Times într-un reportaj.

Bine ați venit în Iakuția, un vast regat de gheață din nord-estul Siberiei, care stă în întregime pe permafrost, un strat de pământ care de obicei rămâne înghețat tot anul. Clădirile din Iakutia, cea mai rece și cea mai mare regiune a Rusiei, sunt construite pe stâlpi de beton îngropați până la 15 metri în permafrost, o adâncime considerată cândva suficientă pentru a oferi structurilor fundații durabile.

Dar creșterea temperaturilor declanșate de schimbările climatice înseamnă că permafrostul – cunoscut în limba rusă sub denumirea de îngheț „etern” – se schimbă, cu consecințe cumplite. Blocul care se leagănă se numără printre cele peste 1.000 de clădiri despre care oficialii din Iakuțk, capitala regiunii, spun că au fost deteriorate în ultimii ani din pricina dezghețului.

Mai mult de două treimi din teritoriul extins al Rusiei se află pe permafrost, iar daunele cauzate pe măsură ce se gheața se retrage ar putea costa Moscova până la cinci trilioane de ruble (49,5 miliarde de lire sterline) până în 2050, potrivit cercetătorilor.

Alexander Kozlov, ministrul rus al Resurselor Naturale, a avertizat că aproximativ 40% din clădirile din nordul țării sunt în pericol de-a se prăbuși. „Ce se va întâmpla cu orașele noastre peste zece, 50, 100 de ani?” – a pus întrebarea Dmitri Arțiukhov, guvernatorul regiunii Yamal-Nenets, la o conferință recentă de ecologie.

Temperaturile din Iakuția, cunoscută și sub numele de Republica Saha, cresc de cel puțin 2,5 ori mai repede decât pe restul planetei. Deși iernile pot ajunge la -55C, recordurile de căldură din regiune au fost depășite în ultimele veri, ajungând la 38C în Verkhoiansk, un oraș din Cercul Arctic, în iunie 2020.

Marele dezgheț prezintă pericole care afectează nu doar infrastructura Iakuției. Incendiile uriașe care au izbucnit în Siberia în ultimele veri amenință să elibereze cantități mari de carbon și metan care au fost prinse până acum, timp de mii de ani, în straturile înghețate, declanșând o creștere suplimentară a temperaturilor globale.

„Incendiile pot provoca degradarea masivă a permafrostului”, a declarat Alexander Fedorov, director adjunct al Institutului Melnikov Permafrost din Iakuțk. „Și permafrostul conține de două ori mai mult carbon decât atmosfera. Această creștere a emisiilor de dioxid de carbon poate întări semnificativ gazele cu efect de seră și poate încălzi și mai mult planeta. Numai respectul pentru mediul natural și protecția oferită de păduri poate reduce această amenințare.”

Probabil că este deja prea târziu pentru a salva o mare parte din permafrostul Rusiei. Aproximativ o treime din acesta se va topi până în 2100, chiar dacă emisiile globale de carbon scad, potrivit experților ONU. Emisiile crescânde de metan din formațiile de calcar dezghețate din Siberia au fost identificate recent ca un alt pericol, potrivit unui studiu publicat de oamenii de știință din Statele Unite.

Pompierii, atât profesioniști, cât și voluntari, au dat dovadă de un curaj imens în salvarea satelor și-a infrastructurii din Iakuția de incendii. Cu toate acestea, în zonele îndepărtate ale regiunii, care este de mărimea Indiei, dar are mai puțin de un milion de locuitori, oficialii permit focului să ardă necontrolat, deoarece combaterea lui ar fi prea dificilă și costisitoare.

„Nimeni nu locuiește în aceste regiuni, așa că de ce să stingi incendiile? Lasă-le să ardă”, a declarat un oficial al serviciului de protecție a pădurilor în timp ce supraveghea o operațiune de stingere a focurilor lângă Yergelekh, la aproximativ 160 de kilometri de Iakuțk. „Prioritatea noastră este să salvăm oamenii și casele lor.”

Această politică, aprobată de Ministerul Mediului în 2015, a fost aspru criticată de Greenpeace. „Este un lucru foarte periculos și aberant în condițiile climatice actuale”, a declarat Grigory Kuksin, șeful Greenpeace al operațiunilor de stingere a incendiilor din Rusia, pentru Novaya Gazeta. „Toată experiența mea îmi spune că refuzul de-a stinge incendiile este o politică greșită. Toate trebuie stinse.”

Dezghețul deformează, de asemenea, terenul, creând cratere și goluri mlăștinoase numite termokarst, care pot deveni în cele din urmă mlaștini și lacuri. De sus, pare că terenul este acoperit cu coșuri uriașe. La sol, fermierii sunt obligați să abandoneze pământul, care devine imposibil de arat sau de folosit pentru pășunatul animalelor, în timp ce hambarele și casele din lemn se prăbușesc sau sunt inundate de apele în creștere.

Cel mai mare dintre aceste cratere se află lângă Batagay, un sat îndepărtat din nord-estul Iakuției. Poreclit de către localnici „poarta spre iad”, craterul are o lățime de aproximativ 1 km și o adâncime de 100 de metri. Crește cu aproximativ zece metri în fiecare an, dezvăluind permafrostul antic, precum și copacii antici și rămășițele mamuților și ale altor animale din Epoca Glaciară. Provocat de defrișări în anii 1960, care au declanșat o încălzire rapidă a terenului, craterul este atât de vast încât comercianții locali îl folosesc pentru a depozita produse alimentare vara.

Topirea permafrostului ar putea provoca, de asemenea, probleme proiectului Vostok Oil de 83 de miliarde de lire sterline al Kremlinului în Arctica, care prevede construirea a peste o duzină de orașe și sate și cel puțin două aeroporturi în nordul înghețat. Dezghețul deja a cauzat până la o treime din problemele tehnice care duc la întârzieri în extracția de petrol și gaze.

Revenind la Iakuțk, proprietarii din blocul care se leagănă sunt remarcabil de calmi. „Nu sunt deloc îngrijorat”, a spus Dmitri, în vârstă de 33 de ani, arătând spre stâlpii groși de beton care susțin clădirea. „Casa noastră va rezista încă un milion de ani!” Cu toate acestea, pericolele reprezentate de încălzirea Siberiei sunt foarte reale.

După cum a subliniat Greenpeace: „Eternul îngheț s-a dovedit că nu este deloc etern.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here