EURO 2024: România, la turneul final după 8 ani. Țara noastră are lotul cu cea mai mică valoare / Ce echipe se anunţă favorite

Sursa: Facebook

Jucătorii din naţionala României au o valoare pe piaţa transferurilor de 91 de milioane de euro, cea mai mică valoare dintre echipele participante la Euro-2024, notează News.ro.

Albania are un lot mai valoros ca România, cotat la 139 de milioane de euro, iar adversara României din grupa E, Slovacia, are un lot de 161 de milioane de euro.

Belgia are un lot de 669 de milioane de euro, iar jucătorii Ucrainei sunt cotaţi la 534 milioane de euro.

Lider în clasamentul valorii loturilor este Anglia, (1,69 miliarde de euro) urmată de Franţa (1,41 miliarde de euro) şi Portugalia (1,22 miliarde de euro).

Potrivit Observatorului European al Fotbalului (CIES), în ceea ce priveşte vârsta medie a jucătorilor din lot, România este pe locul 15, cu 27,4 ani.

Cea mai în vârstă echipă este Scoţia, cu 28,8 ani, iar cea mai tânără Cehia, cu 25,8 ani.

Media de înălţime a naţionalei României este 1,83,4 metri, fiind pe locul 16, la egalitate cu Elveţia şi Turcia.

Echipa cu cei mai înalti jucători este Serbia (1.86 metri), iar cea cu media de înălţime cea mai mică este Spania (1,81 metri).

În ceea ce priveşte numărul de jucători din naţională care evoluează în alte campionate, Danemarca şi Albania au doar fotbalişti din străinătate.

România are 73 la sută în lot fotbalişti din alte campionate şi este pe locul 14.

Naţionala cu cei mai puţin jucători proveniţi din alte campionate este Anglia, doar 8 la sută.

În baza acestor calcule, Germania, Spania, Franţa şi Angllia sunt favorite să ajungă în semifinale la Euro-2024.

Conform calculelor totale, România este cotată pe locul 21, fiind urmată de Ungaria, Albania şi Georgia.

În schimb, site-ul francez RMC se întreabă: Dacă surpriza acestui Euro-2024 ar veni de la România? Românii sunt capabili de acest lucru şi au făcut deja senzaţie, terminând campania de calificare un prim loc incontestabil, în faţa Elveţiei.

RMC subliniază că în 2016, tricolorii au fost foarte aproape de a surprinde Franţa în meciul de deschidere al Euro (victorie cu 2-1 pentru Les Bleus în ultimele minute).

Înainte de a lua în calcul calificarea, românii vor aborda această ediţie din 2024 cu ambiţia de a câştiga primul lor meci la Campionatul European din 2000 încoace, de la o victorie în faţa Angliei (2-3).

De notat că România va aborda acest Euro cu Ianis Hagi, mijlocaş la Alavès şi fiul lui Gheorghe Hagi, idolul poporului român, subliniază sursa citată.

EURO-2024: România la turneul final după 8 ani. A şasea participare pentru tricolori la competiţia europeană

Echipa naţională de fotbal a României, antrenată de Edward Iordănescu, a reuşit calificarea la Euro 2024, fiind pentru a şasea oară în istorie când tricolorii vor juca la turneul final, informează News.ro.

Astfel, după participările la ediţiile din Franţa (1984), Anglia (1996), Belgia şi Olanda (2000), Austria şi Elveţia (2008) şi Franţa (2016), România merge la turneul final după opt ani.

În cele cinci prezenţe anterioare, România a trecut o singură dată de faza grupelor, în 2000. Ediţia din Belgia şi Olanda a fost una cu 16 echipe la turneul final, iar echipa antrenată atunci de Emeric Ienei a reuşit să ocupe locul al doilea într-o grupă foarte dificilă, din care au mai făcut parte Portugalia, Germania şi Anglia. Fotbaliştii români au remizat, scor 1-1, cu Germania, au pierdut, scor 0-2, cu Portugalia, şi au învins, cu 3-2, reprezentativa Angliei, trecând în sferturi alături de lusitani.

În faza eliminatorie, România a fost învinsă de Italia, scor 0-2.

La prima ediţie din această serie se acordau 2 puncte pentru victorie încă în fotbal, dar pentru relevanţa demersului nostru vom utiliza 3 puncte pentru succes, astfel încât să avem acelaşi instrument de măsurare a performanţei.

Ei bine, recordul de puncte obţinute de România la un EURO vine de la ediţia 2000, singura când a şi trecut de faza grupelor, oprindu-se în sferturile de finală ale competiţiei (faza ulterioară grupelor în formatul redus al turneului de atunci, comparativ cu formatul actual).

Este vorba de 4 puncte acumulate de tricolori la EURO 2000 după 1-1 cu Germania şi 3-2 cu Anglia în grupa A.

La EURO 2024, pentru a doborî recordul, tricolorii lui Edward Iordănescu fie trebuie să nu piardă niciun meci din grupă, fie să se califice în optimile de finală şi să învingă aici pentru a avea un punctaj cumulat superior.=

10 goluri au marcat în total tricolorii la cele 5 participări EURO. Cele mai multe la un turneu final, 4, vin firesc de la ediţia 2000.

Cu toate acestea, golgheterul naţionalei României la turneele finale EURO vine de la ediţia… 2016! Asta pentru că Bogdan Stancu, prin cele două reuşite ale sale sub comanda lui Anghel Iordănescu, tatăl selecţionerului de azi, e pe primul loc!

Bogdan a punctat de două ori din penalty, întâi la meciul inaugural EURO 2016, 1-2 cu Franţa, apoi la 1-1 cu Elveţia.

România a avut 4 selecţioneri diferiţi la cele 5 participări la turneele finale. Anghel Iordănescu a avut şansa de pregăti România la două EURO, 1996 şi 2016, dar din păcate a obţinut un singur punct.

Astfel, recordul lui Emeric Ienei din 2000 se transformă în borna pe care şi la nivelul palmaresului personal Edward Iordănescu are misiunea să o depăşească:

4p – Emeric Ienei (EURO 2000)

2p – Victor Piţurcă (EURO 2008)

1p – Mircea Lucescu (EURO 1984), Anghel Iordănescu (EURO 2016)

România a fost repartizată în grupa E, alături de Belgia, Slovacia şi Ucraina.

Începe EURO 2024: 24 de echipe, între care şi România, luptă pentru titlul de campioană a Europei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here