Eurobarometru: 74% dintre tinerii români sunt pro-europeni şi optimişti privind viitorul UE

74% dintre tinerii români sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi arată o mai mare deschidere şi susţinere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă, arată un Eurobarometru. Premierul Nicolae Ciucă afirmă că folosirea celor 80 de miliarde de euro, bani europeni, „se dovedeşte a fi, în aceste condiţii, un angajament pe care administraţia publică, Executivul, trebuie să îl îndeplinească pentru a nu dezamăgi tânăra generaţie”, notează News.ro.

„Viitorul României nu poate fi altul decât pro-european. Am primit, azi, de Ziua Naţională a Tineretului, cea mai frumoasă confirmare şi mă bucur enorm să aflăm din cel mai recent Eurobarometru, că majoritatea tinerilor români înţeleg şi simt beneficiile de care se bucură ca cetăţeni europeni”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, trei sferturi dintre tinerii români sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi arată o mai mare deschidere şi susţinere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă. Marea lor majoritate – 74% – sunt satisfăcuţi cu viaţa pe care o duc, iar peste 60% dintre ei apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală.

„Faptul că 70% dintre tineri sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au ne determină pe noi, cei care azi guvernăm, să continuăm şi să dezvoltăm politicile publice care să încurajeze tinerele generaţii să rămână şi să îşi dezvolte carierele şi afacerile în România. Sistemul de educaţie, situaţia economică, şomajul, locuinţele, mediul înconjurător şi schimbările climatice sunt priorităţi ale tinerilor noştri, deci şi ale noastre”, a adăugat el.

Potrivit premierului, „folosirea şansei enorme a celor 80 de miliarde de euro – bani europeni care vor ridica standardele serviciilor publice şi vor creşte oportunităţile de dezvoltare a mediului antreprenorial – se dovedeşte a fi, în aceste condiţii, un angajament pe care administraţia publică, Executivul, trebuie să îl îndeplinească pentru a nu dezamăgi tânăra generaţie, pentru care implementăm, deja, cadrul unui viitor mai bun, la noi acasă, în România Europeană, care susţine valorile euro-atlantice”.

 

74% dintre tineri sunt satisfăcuţi cu viaţa pe care o duc, iar 61% dintre ei apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală, mai indică Eurobarometrul, conform unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

De asemenea, tinerii români se declară satisfăcuţi cu viaţa pe care o au în proporţie de 64% (grupa de vârstă 15-24 de ani) şi 74% (grupa de vârstă 25-34 de ani). 61% dintre cei din grupa 25-34 ani sunt mulţumiţi de direcţia pe care o ia viaţa proprie, iar 70% sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au.

În termeni de principale preocupări, tinerii consideră sistemul de educaţie una dintre principalele provocări cu care se confruntă, alături de situaţia economică, şomaj, locuinţe şi mediul înconjurător şi schimbările climatice, şi au o opinie pozitivă asupra comerţului liber, ca politică internaţională.

Aproximativ 40% dintre tineri declară că nu discută subiecte legate de politica la nivel european, însă majoritatea lor au o percepţie pozitivă asupra modului în care funcţionează democraţia atât în Uniunea Europeană (63%), cât şi în România (50%).

În legătură cu Uniunea Europeană, 74% dintre tineri sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul acesteia, iar aproximativ 55% apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în Uniune.

Tinerii de peste 25 de ani sunt, în mod consecvent, mai deschişi faţă de politicile europene decât alte categorii de vârstă, având o părere puternic pozitivă despre acestea. Tot ei apreciază că valorile şi solidaritatea sunt cele care contribuie la sentimentul de comunitate, alături de economie, educaţie, statul de drept şi cultură, mai indică sursa citată.

Majoritatea tinerilor consideră că Uniunea Europeană ar trebui să beneficieze de mijloacele necesare pentru a gestiona mai bine în viitor crize precum pandemia de coronavirus (81%) şi apreciază că programul NextGenerationEU va fi eficient în gestionarea efectelor pandemiei (57%), potrivit sursei menţionat.

Eurobarometrul standard este principalul studiu de opinie publică realizat de Comisia Europeană. El este publicat de două ori pe an şi se concentrează pe monitorizarea principalelor evoluţii din întreaga Uniune Europeană, a priorităţilor Comisiei Europene şi a principalelor evenimente socio-politice de actualitate. Studiul este realizat prin intermediul unor interviuri faţă-în-faţă, în toate statele membre şi o serie de ţări terţe. Ediţia de iarnă-primăvară include şi un raport naţional pentru dintre ţările din care sunt colectate date.

2022 este Anul european al tineretului având ca scop sublinierea rolului important jucat de tineri în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv şi mai digital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here