Eurostat: România, în răspăr cu trendul de creștere a deceselor în UE în perioada martie-aprilie 2020

În martie și aprilie s-au înregistrat cu 140 de mii de decese în plus față de media ultimilor patru ani, în 21 de state membre UE. România nu este printre acestea.

Vârful deceselor suplimentare a fost înregistrat în săptămâna 14 (sfârșitul lunii martie – început aprilie) 2020.

Numărul deceselor provocate de Covid-19 a crescut rapid în unele state membre, la începutul lunii martie. Impactul pandemiei poate fi evaluat prin creșterea numărului total de decese indiferent de cauză în timpul pandemiei, notează Eurostat. În unele părți ale Europei, diferența față de anii precedenți a fost excepțional de mare, în timp ce, unele zone au fost mai puțin afectate.

În medie, în 21 de țări pentru care sunt disponibile date, s-au înregistrat cu aproximativ 140 de mii de decese mai multe în intervalul martie – aprilie 2020, decât numărul mediu de decese înregistrat în aceeași perioadă din ultimii patru ani (2016-2019). 

În România, datele furnizate de Departamentul pentru Situații de Urgență arată că nu s-a înregistrat o creștere a deceselor în perioada ianuarie-aprilie 2020. Din contră, se observă o scădere a numărului de decese înregistrate, în trend cu scăderea generală a populației.

Eurostat arată că pandemia de coronarivus a afectat atât bărbații, cât și femeile, dar în perioade diferite. În martie au murit mai mulți bărbați, iar în aprilie au decedat mai multe femei. 

Cele mai afectate au fost persoanele în vârstă de peste 70 de ani, în rândul cărora s-a înregistrat o creștere semnificativă a mortalității. Decesele în rândul bărbaților de peste 70 de ani au crescut cu 40% în perioada menționată, în timpul ce în rândul femeilor a crescut cu 30%.

Țările pentru care Statistica europeană a avut date disponibile: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Spania, Franța, Italia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Infografie (evoluția deceselor în perioada 24 februarie-26 aprilie):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here