Evacuări la Roşia Montană, după o avarie la barajul lacului Tăul Mare

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, ar fi trebuit evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă majoritatea au refuzat să plece, deşi li s-a explicat situaţia. De asemenea el a precizat că este aşteptat un expert pentru a decide cum se va interveni la baraj. Directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Alba Vlad Sorin a afirmat că sunt monitorizate atât breşa apărută, cât şi nivelul lacului. ”Aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului”, a anunţat el. Buldozere şi vole lucrează pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul până la baraj este impracticabil, transmite News.ro.

UPDATE – ”În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere şi vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj. Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentaţia ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de funcţionare a barajului vizat, împreună cu alţi specialişti ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor şi a metodelor de urmat pentru reducerea acestora”, anunţă IGSU.
În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forţe şi mijloace:
– ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
– Pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
 – a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ şi ISU BH;
– IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
– IPJ: 16 poliţişti cu 7 auto;
În cursul dimineţii, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a ajuns la faţa locului şi a desfăşurat o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în gestionarea acestei misiuni.
ŞTIREA INIŢIALĂ – Conform lui Arafat, 268 de persoane ar fi trebuie evacute până la stabilirea situaţiei şi a nivelului de risc.
”Din cele 268, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude, 14 au apelat la cu mijloacele ISU”, a declarat Raed Arafat.
El a precizat că restul au semnat refuzul de evacuare, deşi li s-a explicat care sunt riscurile.
”Situaţia este stabilă, aşteptăm expertul să ne spună punctul de vedere şi care e demersul pe care trebuie să-l facem”, a afirmat Raed Arafat.
La rândull său, directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Alba Vlad Sorin a precizat, conform Alba 24, că s-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.
”Mica breşă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breşa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut cu circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Aşteptăm expertul să ne dea o soluţie tehnică. Nivelul apei în baraj este undeva la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari, deci barajul mai poate acumula. Mai sunt încă circa 3 metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La staţia meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitaţiile fiind în scădere. Aşteptăm pornirea pompelor şi soluţia expertului”, a declarat directorul SGA Alba, Vlad Sorin, citat de Alba24.
Autorităţile din judeţul Alba au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mesaje Ro-Alert prin care solicită populaţiei din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare să părăsească zona, după ce s-a constatat o avarie la golirea de fund a barajului.
 ”Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (7 microbuze)”, a precizat ISU Alba.
Spaţiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate şcolare şi săli de sport din oraşul Abrud şi oraşul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane.
Primarul comunei a sunat la 112 şi, imediat ce a anunţat situaţia, au fost convocate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi alertată grupa operative şi creşterea capacităţii de intervenţie, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere;
Conform IGSU, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimise două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate fiecare 10.000 litri pe minut, două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport precum şi 43 de ofiţeri şi subofiţeri şi soldaţi aparţinând ISU Alba. În zonă a fost dislocat personal de la poliţie şi jandarmerie pentru asigurarea ordinii publice şi a celorlalte măsuri specifice.
Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenţie cu alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, preciza IGSU.
Conform datelor publicate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cîmpeni, lacul Tăul Mare este un lac artificial  construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului). Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârşi şi Suley. Lacul reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here