Piaţa de capital din România va fi promovată oficial, de luni 21 septembrie, la statutul de „piaţă emergentă”, în urma unei decizii istorice luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, informează Bursa de Valori Bucureşti. Anterior acestei decizii, România avea statul de „piaţă de frontieră”.

Evenimentul va fi marcat la BVB, operatorul pieţei de capital din România, printr-o ceremonie oficială de deschidere a şedinţei de tranzacţionare de luni, 21 septembrie. La eveniment vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, preşedintele ASF, Nicu Marcu, alături de alţi reprezentanţi ai băncilor, autorităţilor de reglementare ori financiare.

Decizia promovării României de la „piaţă de frontieră” la „piaţă emergentă secundară” a fost luată în urmă cu un an de agenţia FTSE Russell, dar ea va intra, efectiv, în vigoare începând de mâine.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, declara la acel moment că promovarea României la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic, pentru piaţa de capital, echivalentul aderării României în UE.

Promovarea este considerată importantă deoarece noul statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. „Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră”, a explicat Anghel.

1 COMENTARIU

  1. Se ieftineste mamaliga ? Sau este pentru a putea vinde Hidroelectrica , CEC , Transgaz etc . E geniala intrarea in clubul emergentilor cu statut special ca al nostru , cand am fost buni ne ziceau ca suntem rai , iar acum ca suntem guvernati doar de doctoranzii din politie si peste tot conduc direct sau prin informatori , am capatat substanta si abilitati . Mai mult ca acum nu s-a furat niciodata din Romania , sunt furturi perfect legale prin plata asaziselor pensii speciale , platile facute de Petrom , Eon etc catre consultantii externi ce vb perfect romaneste in paradaisuri fiscale pentru a lasa sa puna preturi mai mari ca in Austria la benzina , salarii si drepturi fara numar pentru manageri diletanti , consilieri afoni , etc etc etc .
    Sa nu mai zicem de redevente , la aur , petrol , gaze , zacamant de cupru etc . Suntem geniali de aceea ne-au primit in clubul emergentilor , iar acum vom beneficia probabil si de beneficii mai mari ca dupa ce am primit statutul de economie functionala , statut care ne-a asigirat toate beneciciile de astazi .
    Caragiale zicea simplu : rahat cu apa rece !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here