STUDIU: Vaccinul Pfizer oferă o „imunitate adecvată” împotriva tulpinii braziliene a coronavirusului

Testele de laborator arată că vaccinul Pfizer/BioNTech oferă o „imunitate adecvată” și împotriva variantei braziliene a coronavirusului. Luni au fost anunțate primele două cazuri de infectare cu această variantă descoperite în România.

Publicat The New England Medical Journal, considerată cea mai prestigioasă revistă medicală din lume, studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas și arată că vaccinul Pfizer a avut un răspuns în fața tulpinii braziliene echivalent cu cel pe care l-a avut când a fost testat anul trecut, pentru varianta de anul trecut a SARS-CoV-2, înainte de apariția mutațiilor.

Sângele prelevat de la persoane vaccinate a reușit să neutralizeze virusuri cărora cercetătorii le-au atașat în laborator aceleași mutații ale tulpinii P.1 descoperită pentru prima dată în Brazilia.

Aceiași cercetători din Texas au descoperit recent, tot în cadrul unor teste de laborator, că vaccinul Pfizer pare să ofere o imunitate adecvată împotriva variantelor britanică și sud-africană a coronavirusului.

Toate aceste rezultatele urmează să fie evaluate și de alți cercetători, iar confirmarea eficienței vaccinului Pfizer împotriva noilor tulpini trebuie să vină și de la testele clinice efectuate pe oameni.

Studiul a fost publicat în aceeași zi în care au fost confirmate și primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană în România.

Varianta P.1 a fost prima oară identificată în jungla amazoniană și îi îngrijorează pe experții în virusologie din mai multe motive. P.1 nu doar că se răspândește mai rapid decât celelalte variante, dar este capabilă și să „fenteze” anticorpii dobândiți în urma infectării.

P.1 se răspândește acum în restul Braziliei și a fost găsită în alte 24 de țări. În Statele Unite, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au înregistrat șase cazuri în cinci state: Alaska, Florida, Maryland, Minnesota și Oklahoma.

Mai multe detalii despre vairanta P.1, în materialul de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here