EXCLUSIV | Marius Balo, profesorul din Cluj care a stat 8 ani într-o închisoare din China, a fost eliberat

Profesorul din Cluj Marius Balo, deținut timp de 8 ani într-o închisoare din China, a fost pus în libertate și urmează să se întoarcă acasă, a anunțat Ministerul român de Externe (MAE).
Cetățeanul român care executa o pedeapsă privativă de libertate în penitenciarul Qingpu din Republica Populară Chineză a fost eliberat la termen (27 martie 2022) și, la acest moment, este cazat la un hotel din Shanghai, urmând a fi repatriat de îndată ce autoritățile chineze vor ridica restricțiile adoptate în contextul pandemic actual
(lockdown)”, a transmis MAE într-un răspuns la solicitarea Universul.net.
MAE precizează că, la data de 24 martie 2022, în urma demersurilor Ambasadei României la Beijing și Consulatului General al României la Shanghai, reprezentanții penitenciarului au aprobat organizarea unei convorbiri telefonice anterior eliberării. Astfel, Balo a fost informat de către ambasadorul României la Beijing cu privire la procedurile de repatriere.
Potrivit MAE, reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai i-au eliberat un titlu de călătorie necesar pentru întoarcerea în România și au obținut acordul autorităților chineze pentru ca biletul să fie achiziționat de partea română. ”La solicitarea cetățeanului român, cheltuielile pentru transport sunt suportate de către familia acestuia”, precizează sursa citată.
MAE a alocat fondurile necesare asigurării cazării și a utilităților de primă necesitate (alimente, medicamente, teste PCR) până la repatriere, având în vedere reprogramările succesive ale curselor aeriene contractate, pe fondul evoluției pandemiei de COVID-19”, se mai arată în răspunsul ministerului.
MAE amintește că, ”încă de la semnalarea acestui caz, Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai au menținut legătura, cu regularitatea impusă de către autoritățile chineze și prevederile legale locale, cu cetățeanul român și cu familia acestuia din România”.
În ultimele luni, și mai cu seamă din luna septembrie 2021, după notificarea oficială din partea cetățeanului român că renunță la procedura de transfer, temele de discuție au vizat în special procedurile de repatriere, reprezentanții diplomatici români solicitând efectuarea acestora cu celeritate și cu luarea în considerare a evoluțiilor pandemice recente din Shanghai, care pot avea un impact asupra programului curselor aeriene comerciale”, mai arată MAE, care menționează că acest caz a fost primul transfer negociat cu succes de către partea română prin Ambasada României la Beijing și aprobat de către partea chineză, prin schimb de scrisori la nivel de ministru al justiției din cele două state.
Totodată, MAE susține că, după definitivarea cadrului legal prin schimb de scrisori între miniștrii justiției ai celor două țări, transferul inițiat încă de la sfârșitul anului 2019 nu s-a putut realiza din cauza măsurilor stricte de combatere a pandemiei de COVID, în vigoare din februarie 2020, care au determinat inclusiv suspendarea vizelor de intrare în acest stat și impunerea unor condiții severe de călătorie și de acces pe teritoriul chinez.
Avocatul din România al lui Marius Balo, Eugen Iordăchescu, a făcut numeroase demersuri și a criticat în mai multe rânduri statul român pentru că nu a reuşit să-l aducă acasă mai devreme.

Marius Balo (41 ani), profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, potrivit avocaţilor săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la 8 ani de închisoare pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

Mărturii din închisoarea unde s-a aflat Balo

Un sud-coreean care a fost eliberat din blocul pentru străini al închisorii Qingpu din Shanghai, în urmă cu două săptămâni, le-a transmis un mesaj prietenilor lui Balo, în care spunea că acesta urma să fie eliberat pe 29 martie şi că abia aştepta să vină acasă şi să spună publicului român povestea sa.

Universul.net a publicat un interviu cu Dima Siakatsky, un bielorus eliberat vara trecută din închisoarea Qingpu după 40 de luni de detenţie pentru un presupus abuz de card de credit. Siakatsky a fost colegul de celulă al lui Balo începând din februarie 2019.

Iată ce spunea acesta despre român:

Marius nu mai este acelaşi tânăr pe care îl vedeţi în fotografiile din presă. Are o barbă groasă, este complet chel şi nu are nici măcar un gram de greutate în plus(…) În februarie 2019, am fost transferat în blocul penitenciar destinat străinilor şi, de atunci, Marius şi cu mine am devenit buni prieteni. Amândoi citeam mult şi ne împărtăşeam impresiile. Engleza mea era deficitară, iar Marius nu a refuzat niciodată să mă ajute cu studiile”, a spus Siakatsky.

Marius este foarte religios şi cunoaşte foarte bine Biblia. Vorbeşte excelent engleza. Marius chiar a predat engleza în închisoare. Are un scris de mână frumos. Este un om foarte politicos şi simpatic. Este foarte cinstit şi încrezător. Alţi deţinuţi profitau adesea de el. Îl presau să le dea tăiţeii uscaţi pe care îi cumpăra din magazinul de cumpărături al închisorii. Când cineva îi cerea tăiţei, Marius îi dădea de bunăvoie şi le spunea „poftim, ia-i, fratele meu”. Însă ei nu i-au întors niciodată favoarea (…) În schimb, noi doi împărţeam în mod autentic adesea lucruri unul cu celălalt”, a mai spus Siakatsky.

Acesta a mai povestit și despre condițiile de detenție.

În acest centru de detenţie preventivă, o duzină de deţinuţi sunt ţinuţi într-o cameră de aproximativ 15 metri pătraţi. Poate fi un număr diferit de persoane în funcţie de celule, am auzit că în unele erau până la 20 de persoane. Nu există paturi. Se doarme unul lângă altul pe podea, pe pături uzate. În timpul zilei, deţinuţii stau pe podea, uneori se plimbă în cerc. De asemenea, mănâncă în timp ce stau pe podea. Spre deosebire de închisoare, chinezii şi străinii sunt ţinuţi împreună în aceste celule, ceea ce duce adesea la conflicte”, a spus Siakatsky. „Nu îţi poţi contacta rudele, nu poţi trimite un mesaj despre tine sau obţine ceva de care ai nevoie. Doar consulul ţării tale îţi poate înmâna haine şi poate depune bani de la familia ta în contul tău din centrul de detenţie”, a mai spus el.

Potrivit lui Siakatsky, „99,92% dintre cazuri se încheie cu verdicte de vinovăţie. Încercările de a face apel sunt tragic-comice. Este inutil să speri la o achitare în instanţă. Dacă eşti arestat în China, principala întrebare din mintea fiecărui deţinut este câţi ani vei primi, nu dacă vei fi găsit vinovat sau nu. Dacă ai încălcat sau nu legea este o chestiune secundară”.

”Asta i s-a întâmplat şi lui Marius – un cetăţean cu respect faţă de lege, fără probleme anterioare de natură legală, profesor la universitate, absolvent al seminarului teologic şi al cărui rol insignifiant în acest caz era de natura evidenţei. El însuşi a devenit o victimă a fraudatorilor. Dar a primit o sentinţă dură de opt ani. Aşa că a ajuns în Qingpu, unde ne-am întâlnit”, a spus dl. Siakatsky.

Interviul integral poate fi citit aici.

Germania, Franța, România. Războiul din Ucraina expune și slăbiciunile celor trei, nu doar înfrângerea lui Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here