EXCLUSIV | Marius Balo așteaptă să fie eliberat luna aceasta. Povestea românului deținut 8 ani în China. „Nu mai este același”

Sursa: mariusbalo.ro

Profesorul de română Marius Balo, din Cluj, închis arbitrar în China de opt ani, se așteaptă să fie eliberat din închisoarea din Shanghai și trimis acasă, în România, la sfârșitul acestei luni, potrivit unei rețele care se ocupă de victimele încarcerărilor fără temei din acea țară.

Un sud-coreean care a fost eliberat din blocul pentru străini al închisorii Qingpu din Shanghai, în urmă cu două săptămâni, le-a transmis un mesaj oral prietenilor lui Balo, în care afirmă că va fi eliberat pe 29 martie și că abia aștepta să vină acasă și să spună publicului român povestea sa. El susține că fusese păcălit să accepte 80 de dolari de la un bărbat care i-a folosit pașaportul în scopuri infracționale.

Domnul Balo, acum în vârstă de 40 de ani, a petrecut opt ​​ani în captivitate, în condițiile istovitoare ale sistemului din China. El venise în China în 2010, pentru a lucra ca profesor de engleză la universitate, și a fost arestat de autoritățile chineze în martie 2014, sub acuzația de presupusă fraudare a unui contract cu 80 de dolari SUA, iar mai târziu, în 2016, a fost condamnat la opt ani și amendat cu 13.600 de euro.

Unchiul său român, despre care presa română spune că este singura lui rudă din România, deși are rude și în Ungaria vecină, ar fi plătit amenda vânzând un apartament din Cluj, altfel domnul Balo nu ar fi putut părăsi China pentru se întoarce acasă, căci nu-și plătise amenda. Unchiul său a deschis un proces de apel la Curtea de Apel Cluj, care a decis în 2019 să ceară transferul unui deținut din China într-o închisoare din România, potrivit presei române, dar a fost obligat să admită condamnarea instanței chineze pentru a face această cerere.

China a fost de acord cu transferul, dar evident nu a reușit să-l onoreze înainte de expirarea pedepsei de opt ani pentru dl. Balo, luna aceasta. China are o întreagă istorie de ridicare a barierelor birocratice în calea transferurilor, iar Covid nu a ajutat – România nu a putut trimite polițiști în China să-l ia pentru că China a fost închisă, așa că și-a ispășit pedeapsa completă.

Dacă ar fi mărturisit o infracțiune falsă, ar fi putut câștiga o reducere. Avocatul domnului Balo din România, Eugen Iordăchescu, a fost critic la adresa statului român pentru că nu a
nereuşind să-l aducă acasă mai devreme.

În ultimii doi ani, China a folosit și restricțiile Covid ca pretext pentru a împiedica pe deținuții care își ispășiseră complet pedepsele să se întoarcă în țările lor de origine. În anumite împrejurări, prizonierii eliberați au fost ținuți în „carantină” în centrele de detenție pentru imigranți timp de un an întreg, după eliberarea din închisoare. „Acea măsură de carantină s-a încheiat acum”, a spus coreeanul, așa că domnul Balo ar trebui să poată zbura acasă dacă poate obține un bilet.

Deținuți în China

În noiembrie 2020, domnul Balo a declanșat o grevă a foamei, în semn de protest față de întârzierea și nerespectarea punerii în aplicare a transferului și a lansat un apel emoționant către România să-l aducă. Dar România nu a reușit să facă acest lucru.

Reprezentanții legali ai lui Balo au denunțat ca „inumane" condițiile de detenție, precizând că acesta era nevoit să muncească 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, pentru a-și obține dreptul la hrană. Însă domnul Balo va putea acum să-și spună personal povestea. Marius Balo recunoscuse că și-a împrumutat pașaportul unui cetățean chinez care l-a folosit abuziv pentru a înregistra firme-fantomă în Marea Britanie, firme care ulterior au comis fraude. El a declarat că primise doar 80 de dolari americani de la cetățeanul chinez și că nu știa de intențiile infracționale ale acestuia.

Nici actul de acuzare și nici hotărârea judecătorească – în mod obișnuit, documente cu caracter public – nu au fost niciodată făcute publice, nici măcar de Ministerul Justiției din România, desprevcare se spune că ar deține o copie.

Perspectiva unui investigator de fraude

Ca fost investigator de fraude vreme de 15 ani în China și ca victimă a detenției ilegale, am
întâlnit multe cazuri de persoane care, deși avuseseră un rol minor, involuntar sau chiar niciun rol într-o fraudă, au primit sentințele cele mai aspre, în timp ce adevăratul autor a fost eliberat sau a primit o sentință ușoară.

Acesta este, de regulă, rezultatul practicii infractorilor de a-și folosi „guanxi" (contacte influente) și mita pentru a scăpa cu concursul unor oficiali ai partidului comunist și polițiști care găsesc un țap ispășitor pentru fapta comisă. Am cunoscut multe cazuri de acest gen în rândul deținuților pe care i-am întâlnit în Centrul de detenție din Shanghai și în închisoarea Qingpu, unde a fost deținut și Marius Balo.

Am ajuns să consiliez multe familii având apropiați deținuti în circumstanțe similare în
penitenciare chineze. Este cazul mai multor cetățeni americani care au primit condamnări la
moarte după ce fuseseră păcăliți să transporte peste graniță droguri ascunse, în timp ce
vinovaților li s-a permis să se sustragă arestării și procesului grație legăturilor pe care le au cu poliția. Este și situația unui cetățean olandez care ispășește o pedeapsă privativă de libertate pentru contrabandă cu carne, în condițiile în care adevăratul vinovat ar fi un oficial local de rang înalt. În detenție se mai află și un avocat singaporez ce execută o condamnare pe viață în Qingpu pentru acuzații false de fraudă și a cărui încarcerare a fost pusă la cale de adevăratul vinovat pentru a se împiedica devoalarea adevăratei povești.

În China, asemenea practici nedrepte sunt recurente, întrucât sistemul judiciar nu este
independent. Nu există procese corecte și transparente. Toate organele cheie, poliția, sistemul judiciar, procuratura și chiar profesia de avocat, aparțin aceleiași familii: Partidul Comunist. Nu există nicio persoană reținută sau închisă în China care să fi avut vreodată un proces corect și transparent, cu o apărare adecvată. Pur și simplu nu este posibil într-un astfel de sistem. Nicio condamnare penală chineză nu ar trece testul unei instanțe adevărate, unui proces corect și transparent dintr-o țară democratică și un stat de drept, fie că este vorba de America sau de România.

Nu mă surprinde nici faptul de a fi fost folosit pașaportul domnului Balo în mod abuziv de un fraudator. În China, este obișnuit ca fraudatorii să uziteze și să abuzeze de documentul de identitate al altcuiva pentru a comite o înșelăciune. Poate fi o fraudă contractuală, o fraudă de cumpărare sau înregistrarea frauduloasă a unei companii pe numele altcuiva folosind actul de identitate al acestuia: victima poate fi un prieten naiv, cazul lui Marius, sau poate fi un bunic de 90 de ani suferind de demență.

Personal, am descoperit multe astfel de situații în cei 15 ani de investigații de fraude în China, precum și în cazurile de încarcerare arbitrară în care actualmente acord asistență familiilor victimelor.

Și chiar dacă persoana căreia domnul Balo i-a împrumutat pașaportul a fost un intermediar
român, cum s-a insinuat, nu înseamnă că escrocul român nu lucra pentru un chinez care acționa din umbră. Iată de ce este important un proces corect și transparent, pentru a stabili faptele, pentru a cântări toate probele disponibile și pentru a asculta argumentele apărării și nu doar pe cele ale acuzării.

Dar un astfel de proces corect și transparent nu a avut loc pentru domnul Balo. Astăzi, în China, pârâții nu sunt niciodată audiați în mod corespunzător. Singura culpă de care se face vinovat domnul Balo este, aproape sigur, simpla naivitate.


Interviu cu colegul de celulă

Am discutat, de curând, cu Dima Siakatsky, un bielorus eliberat vara trecută din închisoarea Qingpu după 40 de luni de detenție pentru un presupus abuz de card de credit. El a fost colegul de celulă al domnului Balo începând din februarie 2019. La fel ca mulți prizonieri, inclusiv dl Balo, dl Siakatsky nu a beneficiat de un proces echitabil și transparent.

„Marius nu mai este același tânăr pe care îl vedeți în fotografiile din presă. Are o barbă groasă, este complet chel și nu are nici măcar un gram de greutate în plus, a spus dl Siakatsky, relatând deteriorarea fizică a deținuților cu care m-am familiarizat atât de bine în timpul petrecut în închisorile chineze.

„În februarie 2019, am fost transferat în blocul penitenciar destinat străinilor și, de atunci, Marius și cu mine am devenit buni prieteni. Amândoi citeam mult și ne împărtășeam impresiile. Engleza mea era deficitară, iar Marius nu a refuzat niciodată să mă ajute cu studiile”, a spus dl Siakatsky. „Marius este foarte religios și cunoaște foarte bine Biblia. Vorbește excelent engleza. Marius chiar a predat engleza în închisoare. Are un scris de mână frumos. Este un om foarte politicos și simpatic. Este foarte cinstit și încrezător. Alți deținuți profitau adesea de el. Îl presau să le dea tăițeii uscați pe care îi cumpăra din magazinul de cumpărături al închisorii. Când cineva îi cerea tăiței, Marius îi dădea de bunăvoie și le spunea „poftim, ia-i, fratele meu”. Însă ei nu i-au întors
niciodată favoarea. Astfel de lucruri erau întotdeauna „împrumutate” și niciodată returnate, dar Marius oferea dezinteresat din ceea ce era a lui. „În schimb, noi doi împărțeam în mod autentic adesea lucruri unul cu celălalt”, a mai spus dl Siakatsky.

„Obișnuiam să vorbim și despre cazul lui. Dacă îmi amintesc corect, Marius a fost abordat pentru prima dată nu de un chinez, ci de un român, cu cerere de a-i folosi pașaportul, iar pentru aceasta Marius a primit 500 RMB (aproximativ 79 USD). Pentru un profesor prost plătit în China, acești bani erau de ajutor. Cel mai important, Marius nu s-a gândit nici măcar o clipă că vor fi comise acțiuni ilegale. Timpul a trecut și el a uitat de acest incident, când, brusc, a fost arestat și aruncat într-un centru de detenție, unul dintre cele mai groaznice locuri în care se poate găsi o persoană”, a declarat dl Siakatsky.

„În acest centru de detenție preventivă, o duzină de deținuți sunt ținuți într-o cameră de
aproximativ 15 metri pătrați. Poate fi un număr diferit de persoane în funcție de celule, am auzit că în unele erau până la 20 de persoane. Nu există paturi. Se doarme unul lângă altul pe podea, pe pături uzate. În timpul zilei, deținuții stau pe podea, uneori se plimbă în cerc. De asemenea, mănâncă în timp ce stau pe podea. Spre deosebire de închisoare, chinezii și străinii sunt ținuți împreună în aceste celule, ceea ce duce adesea la conflicte, a spus el.
„Nu îți poți contacta rudele, nu poți trimite un mesaj despre tine sau obține ceva de care ai
nevoie. Doar consulul țării tale îți poate înmâna haine și poate depune bani de la familia ta în contul tău din centrul de detenție”, a spus el.

În multe țări, cu condiții de detenție umane, timpul petrecut în centrul de detenție preventivă se înmulțește cu doi și se deduce din orice eventuală sentință. Dacă un suspect a petrecut șase luni în centrul de detenție preventivă, un an este dedus din sentință. Ceea ce nu e valabil și în China. Deținutul din China este ținut în aceste celule până la proces și nu are nicio idee când va avea loc procesul său.

„99,92% dintre cazuri se încheie cu verdicte de vinovăție. Încercările de a face apel sunt tragic-comice. Este inutil să speri la o achitare în instanță. Dacă ești arestat în China, principala întrebare din mintea fiecărui deținut este câți ani vei primi, nu dacă vei fi găsit vinovat sau nu. Dacă ai încălcat sau nu legea este o chestiune secundară", a declarat dl Siakatsky.

„Asta i s-a întâmplat și lui Marius – un cetățean cu respect față de lege, fără probleme anterioare de natură legală, profesor la universitate, absolvent al seminarului teologic și al cărui rol insignifiant în acest caz era de natura evidenței. El însuși a devenit o victimă a fraudatorilor. Dar a primit o sentință dură de opt ani. Așa că a ajuns în Qingpu, unde ne-am întâlnit”, a spus dl. Siakatsky.

În închisoare, participarea la activități de muncă de producție manuală (precum ambalarea
felicitărilor de Crăciun pentru mărci străine precum Tesco) era obligatorie și Marius nu a refuzat niciodată să lucreze. În plus, a predat limba engleză. Munca este una dintre condițiile prealabile pentru a obține reduceri de pedeapsă, pentru a primi un transfer în țara de origine sau pentru permisiunea de a cumpăra o cantitate suplimentară de produse alimentare. Dl Siakatsky a contestat informațiile din presă potrivit cărora Marius trebuia să lucreze 12 ore pe zi. „Nu am văzut niciodată străini care să lucreze 12 ore pe zi. De regulă, lucrează până în jurul orei 17.00, cu weekenduri libere. În schimb, deținuții chinezi, într-adevăr, lucrau câte 12 ore pe zi timp de cel puțin șase zile pe săptămână”, a spus el.

„În toamna lui 2019, transferul lui Marius a fost aprobat oficial, iar el se pregătea de plecare acasă. A trecut un examen medical special. A început chiar să își dăruiască produsele celorlalți deținuți și a cumpărat bunătăți pentru toți deținuții pentru a sărbători presupusa sa plecare. Dar apoi Covid a izbucnit. Deși, din octombrie 2019 până la închiderea frontierelor în martie 2020, ar fi existat suficient timp pentru a-l transfera pe Marius în România, acest lucru nu s-a întâmplat. A fost o perioadă dificilă pentru el. S-a aflat într-o permanentă așteptare. I-a fost mai greu din punct de vedere mental decât fizic.

„În acea perioadă, activitatea în închisoare fusese stopată pe fondul scandalului legat de
ambalarea felicitărilor de Crăciun Tesco, relatat într-un ziar britanic, după care a izbucnit Covid. Așa că citeam cărți pe care ulterior le discutam, ne-am îmbunătățit engleza și ne făceam planuri de viitor. Îmi amintesc cum am discutat despre „Frații Karamazov" de Dostoievski. Am încercat să îi explic lui Marius în detaliu ce anume semnificație transmitea bătrânul Zosima. Eu citeam cartea în rusă, în timp ce el o citea în engleză. Am parcurs și biografia lui Gandhi. Îmi amintesc cât de surprinși am fost când am aflat că Gandhi a corespondat cu Lev Tolstoi.

Dima Siakatsky

„Gândirea lui Gandhi l-a influențat puternic pe Marius, într-atât încât a început să practice postul intermitent. Două zile pe săptămână, Marius nu mănâncă. Cred că practică acest lucru de mai bine de doi ani. Și eu practic acest tip de post uneori, a spus domnul Siakatsky…

„Îmi amintesc cum, în primăvara anului 2021, Marius l-a întrebat pe noul ofițer-șef al blocului de celule pentru străini despre noutățile legate de transferul său și dacă există vreo șansă de a obține o reducere a pedepsei, deoarece nu comisese nicio abatere și avea un dosar de deținut bun. Spre deosebire de mine, el nu intrase niciodată în conflict cu nimeni. A primit răspuns că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește transferul, iar dacă dorea să solicite o reducere a pedepsei, atunci trebuia să plătească 2.000.000 RMB (315.000 $). Plătise deja 15.700 de dolari pentru amenda sa”, a declarat dl Siakatsky.

„Abia atunci am sesizat această capcană suplimentară. Suma de 315.000 de dolari era suma totală implicată în acest caz, dar această cifră de daune a fost imputată separat fiecărui membru al bandei de fraudă, ceea ce însemna 315.000 de dolari ceruți de la fiecare inculpat pentru daune, plus o amendă. Acum devenise clar pentru Marius că nu avea nicio șansă de a se transfera în România sau de a beneficia de o atenuare a pedepsei pentru bună purtare, participare la muncă și plata amenzii. Această sumă de bani este o poveste ciudată. De ce nu fusese menționată până acum? Neplata despăgubirilor și restricțiile datorate Covid sunt motive puțin plauzibile pentru refuzul de a-l transfera în România. Întrucât cei 315.000 de dolari au fost ceruți, dar nu au fost plătiți, domnul Balo a mai petrecut încă un an în închisoare”, a declarat domnul Siakatsky.

„Am comparat acest caz cu un alt caz în care cineva a primit un tratament complet diferit. În vara anului 2021, un prizonier francez a primit aprobarea pentru un transfer de prizonieri în Franța. Și cazul său implica un presupus prejudiciu financiar substanțial. Și la acel moment existau interdicții privind călătoriile, din cauza pandemiei. Și nici nu există vreun acord oficial de transfer al prizonierilor (PTA) între Franța și China. Acest prizonier francez a petrecut mult mai puțin timp în închisoare decât Marius. Transferul său a fost decis foarte repede. În aproximativ un an.

Trebuie menționat că este singurul deținut, din câte îmi amintesc, care a obținut transferul. Mulți au depus cereri – cetățeni din Rusia, Germania, Iran, Filipine, Africa, dar toți aceștia se găsesc încă în Qingpu, deși, teoretic, fiecare dintre ei poate fi repatriat, în baza acordurilor bilaterale existente, pentru a-și ispăși restul pedepsei", a declarat dl Siakatsky.

„Marius nu învinovățește pe nimeni pentru situația actuală în care se află. El este recunoscător tuturor pentru munca depusă, pentru tentativele de a-l transfera în România”, a spus dl Siakatsky.

„Marius simte că toată această experiență l-a schimbat foarte mult. Închisoarea nu l-a dărămat, dar opt ani este o perioadă îndelungată. Are planuri mari pentru viitor și se va mai vorbi despre el, sunt sigur”, a mai spus dl Siakatsky.

„Marius va fi eliberat anul acesta, pe 29 martie. Până la această dată, el trebuie să își cumpere un bilet de avion, altfel riscă să rămână în China pe termen nelimitat într-un centru de detenție pentru imigranți. Dacă persoana eliberată nu își procură un bilet de avion pe propria cheltuială, atunci continuă să fie tratată ca un deținut. Cunosc cazuri în care foști deținuți au rămas în China în condiții de închisoare pentru încă un an. Sper ca Marius să se întoarcă acasă fără întârziere. Sunt sigur că vă va relata întreaga lui poveste în detaliu”, a declarat dl Siakatsky.

  • Peter Humphrey este colaborator la Universul.net. Deține o expertiză de 47 de ani în China. A fost timp de două decenii corespondent al agenției Reuters, inclusiv patru ani șef al biroului din București, între 1990 și 1994. Ulterior, a petrecut 15 ani ca și consultant antifraudă pentru corporații multinaționale în China. În 2013, el și soția sa au fost arestați și încarcerați în mod arbitrar timp de doi ani sub o falsă acuzație de culegere ilegală de informații în timp ce efectuau o investigație pentru o companie client.

VIDEO | Reportaj Washington Post din Mikolaiv, oraș a cărui rezistență în fața rușilor este crucială pentru Ucraina

5 COMENTARII

  1. […] Universul.net a publicat un interviu cu Dima Siakatsky, un bielorus eliberat vara trecută din închisoarea Qingpu după 40 de luni de detenţie pentru un presupus abuz de card de credit. El a fost colegul de celulă al lui Balo începând din februarie 2019. Prezentăm în continuare câteva fragmente din interviu: […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here