Experţi ONU recomandă vaccinarea cu un al doilea ”booster” anticovid a anumitor grupuri de persoane

Comitetul experţilor ONU în politica de vaccinare (SAGE) anunţă că, în urma unei prime vaccinări – care constă în general în administrarea a două doze de vaccin şi o primă doză ”booster” – grupuri specifice de persoane este necesar să fie vaccinate cu o a doua doză ”booster” împotriva covid-19, relatează AFP, citată de News.ro.

”Facem (această recomandare) pe baza unor observaţii privind o slăbire a imunităţii, în contextul (variantei) omicron” a SARS-CoV-2, declară într-o conferinţă virtuală de presă consilierul sanitar perincipal al OMS Joachim Hornbach.

Orgabnizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat ca adulţii să fie vaccinaţi cu un ”booster” anticovid la şase luni după vaccinarea completă, cu două doze.

Alejandro Cravioto, un membru SAGE, subliniază însă că recomandarea vaccinării cu un al doilea ”booster” anticovid – la patru până la şase luni după primul – vizează doar ”populaţiile cele mai expuse”.

Ea ”nu constituie o recomandare generală de vaccinare a tuturor adulţilor după primul «booster»”, subliniază el.

SAGE consideră că este necesar să fie vaccinate cu al doilea ”booster” anticovid persoanele în vârstă, toate persoanele imunodeprimate, femeile însărcinate şi persoanele care prezintă patologii cronice, ca diabet, hipertensiune arterială şi boli cardiace, pulmonare şi renale.

Personalul din domeniul sănătăţii – de toate vârstele – este necesar, de asemenea, să fie vaccinate cu al doilea ”booster” anticovid, declară Alejandro Cravioto, care insistă asupra necesităţii ”protejării sistemelor noastre de sănătate”.

Pentru moment, aceste recomandări cu privire la vaccinarea cu un al doilea ”booster” împotriva covid-19 vizează vaccinurile diponibile în lupta împotriva tulpinei iniţiale a SARS-CoV-2.

OMS anunţă că urmează să evalueze noile vaccinuri ale unor laboratoare farmaceutice ca Moderna şi Pfizer, care ţintesc noile subvariante ale omicron.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here