Explicațiile halucinante ale ISU Dobrogea: Femeia care a murit în timp ce încerca să scape din locuința cuprinsă de flăcări ar fi putut fi salvată, dar nu exista o pernă gonflabilă

Femeia din Constanţa care s-a aruncat de la etajul şase după ce apartamentul în care locuia a luat foc a făcut acest gest cu două minute înainte de a sosi autoscara ce o putea salva. În acel moment la faţa locului se aflau două autospeciale de stingere şi trei ambulanţe. ISU Dobrogea nu are în dotare o pernă gonflabilă care ar fi putut fi folosită la salvarea femeii. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Victima avea 56 de ani.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a transmis că apelul la 112 a fost preluat de dispecer la ora 9.14, iar un minut mai târziu au fost alertate simultan o ambulanţă SMURD tip B2, două autospeciale de stingere şi o autoscară.

„Ambulanţa SMURD tip B2 şi cele două autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş, care se află la aproximativ doi kilometri faţă de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenţiei a fost ambulanţa SMURD tip B2, la ora 09.21. Având în vedere că la Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas”, a transmis ISU Dobrogea.

Sursa citată menţionează că autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 9.27, distanţa parcursă fiind de opt kilometri, iar femeia a sărit de la balcon la 9.25.

„Forţele aflate la locul intervenţiei în momentul sosirii autoscării erau două autospeciale de stingere, o ambulanţă SMURD tip B, precum şi două ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. La nivelul judeţului Constanţa există trei autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă, astfel: Cernavodă, Medgidia şi Constanţa”, a mai anunţat ISU Dobrogea.  

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriţă, a declarat pentru News.ro că şase persoane au fost evacuate de către pompieri din acel bloc, iar patru au ieşit singure din imobil. Din cele şase persoane evacuate de către ISU, două au fost evacuate cu ajutorul autoscării. 

Soţul femeii a fost rănit, suferind arsuri de gradul doi pe faţă şi a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale. Celelalte persoane evacuate nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Anca Chiriţă a precizat că în dotarea ISU Dobrogea nu există o pernă gonflabilă. Aceasta ar fi putut fi utilizată la salvarea femeii respective. Pompierii urmează să stabilească o cauză a acestui incendiu. 

Incendiu a izbucnit marţi dimineaţă la un bloc de pe bulevardul Mamaia din Constanţa. Femeia care locuia în apartament s-a panicat şi a sărit de la balcon, de la etajul şase. Cadrele medicale au aplicat protocolul de resuscitare, dar nu au reuşit să o salveze.

Un caz similar s-a petrecut în 2015, în Capitală. Atunci, o femeie care de circa 35 de ore amenința că se aruncă de pe o clădire din sectorul 1 a căzut în gol și a murit, tot sub privirile echipajelor de intervenție. Explicația: pompierii ISU București nu aveau în dotare perne și plase care să atenueze căderea. În cele din urmă, autoritățile ar fi făcut rost din Argeș de o saltea uriașă, însa aceasta nu a fost umflată.

„Au adus perna acolo cu o ora jumătate înainte să se sinucidă. Umflarea pernei putea să îi atragă atenția. (…) Perna are un efect limitat. Este calculată pentru o persoana cu aproximatv 100 de kg, de la o distanță de 20-25 de metri. Daca persoana vrea sa se omoare, daca vede alta persoana, oricum se muta și se arunca”, declara atunci șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here