Familia Biden, acuzată din nou de afaceri necurate în România. Șeful de cabinet de la Casa Albă: „Zilele următoare veți vedea și o conexiune românească”

Foto: Joe Biden, vizită în România / Flickr

Revine teoria legăturilor financiare dintre familia lui Joe Biden și România, lansată anul trecut de Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, în scandalul de corupție și abuz de putere în care a fost implicat fiul candidatului democrat la Casa Albă, Hunter Biden.

În ediția de luni a emisiunii „The Evening Edit” de pe Fox News, șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, a declarat că „o parte din banii care par să curgă către familia Biden provin, în general, din România, din Ucraina și din China” și „cred că în zilele următoare veți vedea și o conexiune românească.”

„Joe Biden încearcă să țină totul sub control (…)  Și ce știe despre interferență (în justiție  n.r.), așa cum nu vrea să răspundă la întrebările critice, și anume ce cunoaște despre corupția Hunter. Știți, mi se pare fascinant faptul că unele dintre sumele care par să curgă către familia Biden provin în mare parte din România, din Ucraina și din China, chiar cele trei țări în care Joe Biden a fost trimis special”, a afirmat Medows.

Moment în care gazda emisiunii, Elizabeth MacDonald, i-a adresat întrebarea: „Vreți să spuneți Rusia și nu România? Rusia, Ucraina și China apar în acuzațiile privind traficul de influență al lui Hunter Biden. Este România noua țară?”

Meadows a răspuns: „Chiar am menționat România. Deci, cred că în zilele următoare veți vedea și o conexiune românească.”

Acuzațiile aduse de Giuliani

În octombrie 2019, Rudy Giuliani răbufnea la adresa presei americane, acuzând-o de apatie deliberată față de acuzațiile de corupție legate de familia Biden. Fostul primar al New Yorkului spunea că deține informații despre afacerile necurate pe care Joe Biden le-ar avea în România.

Catalogându-l pe Biden drept „adoratul” presei, Giuliani acuza instituțiile media nu numai că nu investigaseră afacerile fostului vicepreședinte american în țări precum Ucraina, China și România, ci chiar ignoraseră în mod intenționat acuzațiile de corupție ce îl vizau pe acesta.

Jurnaliștii de la Washington au mușamalizat aceste lucruri în ultimii trei ani”, spune Rudy Giuliani într-o intervenție la emisiunea lui Howard Kurtz de la postul Fox News, „Media Buzz”. „Încerc să investighez un enorm scandal de corupție din Administrația lui Obama.”

Declarația venea după ce un denunțător anonim îl acuzase pe președintele american că făcuse presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden și fiul acestuia, informații care l-ar putea ajuta în campania prezidențiale.

Liderul american i-ar fi cerut omologului său ucrainean, într-o convorbire telefonică, să ancheteze activitatea fiului rivalului său democrat Joe Biden, Hunter Biden, angajat în 2014 în consiliul de administraţie al companiei ucrainene Burisma, producătoare de gaze naturale. ​

Era pentru prima dată când România era menționată în acest scandal. Pânâ atunci, Trump declarase în repetate rânduri că Joe Biden și fiul său au „înșelat China și Ucraina”. În Ucraina, spunea Trump, familia Biden ar fi făcut presiuni pentru înlăturarea unui procuror.

Hunter Biden, avocat și finanțist, a fost membru în consiliul de supraveghere al unui grup gazifer ucrainean și a investit în China când tatăl său era vicepreședintele lui Barack Obama. Nu a fost vizat niciodată de justiția din cele două țări. Dar Donald Trump și anturajul său consideră că Hunter Biden a profitat de poziția tatălui său pentru a câștiga sume considerabile. În plus, spun ei, Joe Biden a cerut capul unui procuror ucrainean care se interesa prea îndeaproape de afacerile companiei pentru care lucra Hunter Biden.

Biden și Popoviciu

Veriga din România a familiei Biden duce la Puiu Popoviciu. În 2015, acesta l-a angajat pe Hunter Biden să-l apere în dosarul fermei Băneasa. Joe Biden, tatăl lui Hunter, era la aceea vreme vicepreședintele SUA.

În 2016, Puiu Popoviciu a fost condamnat, dar a făcut apel. În acea perioadă, Hunter Biden i-a cerut ajutorul cu acest caz lui Louis Freeh, avocat și fost director FBI. (Despre cine e Louis Freeh, Universul.net a scris aici), au spus patru persoane într-o investigație a cotidianului NY Times.

Louis Freeh, la rândul lui, l-a angajat pe Rudy Giuliani. Acesta, în 2018, a trimis o scrisoare președintelui Iohannis, șefilor Camerelor Parlamentului (Tăriceanu și Dragnea la aceea vreme) și premierului Dăncilă, prin care critica modul în care s-a făcut lupta anticorupție în România și prin care cerea amnistie pentru unii dintre cei condamnați.

Rudy Giuliani s-a implicat în acest caz abia după ce Hunter Biden a renunțat. „Situația din România arată cum Rudy Giuliani a făcut afaceri cu clienți internaționali care par să încerce să profite de legătura lui cu Donald Trump, în timp ce îl acuză pe Hunter Biden că s-a folosit de numele tatălui său să facă afaceri”, scria New York Times.

Puiu Popoviciu a fost condamnat de Curtea de Apel București în iunie 2016, cât timp Joe Biden încă era la Casa Albă. Sentința definitivă a fost dată de ICCJ în august 2017, după ce în fruntea SUA venise Donald Trump. Ceea ce nu menționa New York Times era momentul când cazul Popoviciu a fost abandonat de Hunter Biden și preluat de Rudy Giuliani – dacă a fost înainte sau după schimbarea de administrație de la Casa Albă.

„Faptul că Puiu Popoviciu a angajat americani cu multe legături pare a fi un efort de a folosi importanța României și a relației bilaterale SUA-România pentru a influența și posibil a rezolva propriile provocări politice din România”, declara pentru New York Times Heather A. Conley, adjunctul asistentului secretarului de Stat (echivalentul unui șef de direcție) pentru afaceri europene și eurasiatice în perioada 2001-2005.

  • În 2014, Joe Biden a venit la București și a lăudat lupta anticorupție din România. Dar fiul său, prin acțiunile sale, s-a plasat de partea cealaltă a baricadei.
  • În 2015, Puiu Popoviciu l-a angajat pe Hunter Biden. Acesta din urmă, înainte să facă primul drum în România, s-a întâlnit cu ambasadorul român la Washington, chiar în sediul ambasadei. Hunter Biden a spus atunci că merge în România în calitate de persoană privată și nu a menționat punctul cazul Popoviciu, a scris New York Times.
  • La un moment ulterior, Hunter Biden l-a contactat pe fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein, ca să discute posibilitatea de a trimite cazul lui Puiu Popoviciu la Louis Freeh. Gitenstein a fost consilier al lui Joe Biden la Senat și acum este în consiliul de administrație al Fundației Biden. Fostul ambasador, contactat de New York Times, a apărat procurorii care l-au anchetat pe Puiu Popoviciu.

„Vicepreședintele și cu mine am avut încredere totală în procurorii anticorupție din România și am făcut tot ce ne-a stat în putere să-i susținem, cât timp am fost pe funcții, dar și după” a spus Mark Gitenstein.

Avocatul lui Hunter Biden a spus că acesta nu a vorbit niciodată cu tatăl său despre cazul lui Puiu Popoviciu, lupta anticorupție din România sau orice alt aspect legat de România.

1 COMENTARIU

  1. Daca ne-ati omorat cainii e normal sa faceti ce vreti la noi in curte . Cat despre Puiu Popoviciu acest copil de femeie de servici -i , este o piutana ce umbla cu chilotii in fund la vedere , in vreme ce engleji il trateaza ca pe o victima a strajnicei justitii romane . De ce oare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here