Putin SRL | Tik Tok-ul rusesc, lansat de Gazprom şi presupusa fiică a lui Putin

Holdingul Gazprom-Media, controlat de gigantul producător rus de gaze naturale, va lansa o aplicaţie pe modelul Tik Tok, a declarat miercuri directorul grupului, Alexandr Jarov, într-un interviu pentru cotidianul Kommersant, preluat de AFP şi Agerpres.

Gazprom-Media va lansa acest serviciu prin intemediul unei aplicaţii denumită ‘Ya Molodets’ (‘Sunt super’) pe care a achiziţionat-o recent, a spus Alexandr Jarov. Acesta a precizat că aplicaţia ‘Ya Molodets’ a fost dezvoltată cu sprijinul fundaţiei Innopraktika. Această fundaţie este condusă de Katerina Tikhonova care, potrivit mai multor mijloace media şi Guvernului american, este fiica preşedintelui Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei adoptă o discreţie absolută când vine vorba de cele două fiice ale sale şi nu a fost văzut niciodată în public cu ele.

Gazprom-Media va utiliza „software-ul acestui proiect pentru a accelera crearea unui nou serviciu video destinat bloggerilor ruşi” şi care ar urma să fie lansat în maximum doi ani, a precizat Alexandr Jarov. Această aplicaţie va permite partajarea de fişiere video, aşa cum este cazul cu Tik Tok, reţeaua socială chineză preferată de adolescenţi.

În luna martie a acestui an, Aleksandr Jarov a fost numit în funcţia de CEO al holdingului Gazprom-Media, după ce anterior a fost preşedinte al Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor. Această agenţie a fost cea care a încercat fără succes să blocheze serviciul de mesagerie Telegram în Rusia.

Gazprom-Media Holding este cel mai mare holding de media din Rusia cu 38 de canale de televiziune, 10 posturi de radio, un operator de televiziune prin satelit, mai multe edituri şi siteuri de Internet. Printre altele, Gazprom-Media deţine canalele Pyatnitsa şi Match-TV.

Chiar la începutul acestei luni, Aleksandr Jarov a declarat că Gazprom-Media va lansa în 2021-2022 două siteuri similare cu YouTube, dintre care unul pentru fişierele video lungi, pe baza siteului Rutube, care aparţine grupului rus. Jarov a precizat că grupul pe care îl conduce lucrează de aproximativ un an la modernizarea platformei Rutube în ideea de a o face comparabilă cu YouTube, în termeni de instrumente. Tot cu această ocazie, Aleksandr Jarov a evocat o posibilă lansare a unei a doua platforme pentru fişierele video scurte.

În ultimi ani, YouTube a devenit platforma preferată de numeroşi tineri din Rusia pentru a se informa. Fişierele video postate de jurnalistul Yury Dud şi de opozantul Alexei Navalnîi au înregistrat până acum zeci de milioane de vizualizări.

Autorităţile de la Moscova şi-au sporit controlul asupra internetului în numele luptei împotriva extremismului şi terorismului. În schimb, opoziţia denunţă o tentativă de a controla dezbaterea politică şi de a reduce la tăcere vocile considerate mult prea critice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here