„Faraonul” Bărăscu, cel mai bogat lider de sindicat din România. Numai funcția de la Federația Sanitas îi aduce un venit anual de 184.090 lei. Ce se mai află în declarația de avere

Leonard Bărăscu

Mişcarea sindicală în mediul privat este ca şi inexistentă de ani de zile, iar acest lucru s-a văzut foarte bine anul trecut. Deşi incompetenţa Guvernului Orban a pus pe butuci o mare parte a sectorului privat autohton, reprezentat în general de sectorul IMM-urilor, protestele sindicale au fost inexistente, scrie Jurnalul.ro. Cel mai bine plătit sindicalist este Leonard Bărăscu, președintele CNSLR Frăția, funcție care i-a asigurat un venit anual de 134.820 lei, în timp ce fotoliul de la Federația Sanitas i-a adus în conturi 184.090 lei, potrivit declarației de avere pe 2020.

În această zonă, forţa sindicală s-a diluat foarte mult, graţie Legii dialogului social scrisă după dictarea Consiliului Investitorilor Străini în 2011 de fostul premier Emil Boc, prin care au fost limitate drepturile de asociere şi de reprezentativitate sindicală. Forţa liderilor sindicali, unii dintre ei bătuţi în cuie în frunte mişcării de la începuturile anilor ’90, este dată astăzi doar de angajaţii din sectorul de stat.

Pentru drepturile salariaţilor din mediul privat, unde anul trecut s-au tăiat salariile, sute de mii dintre ei au fost trimişi în şomaj tehnic, iar alte sute de mii şi-au pierdut slujbele, nu a fost nimeni interest să lupte. Atât timp cât angajaţii statului şi-au încasat netulburaţi salariile şi grămada de sporuri, liderii sindicali au asistat impasibili la dezastru.

Acum când Guvernul anunţă că le anulează acestora creşterile salariale, brusc, marii lideri sindicali ai ţării se activează şi, plini de ţâvnă, se jelesc în stradă de grija zilei de mâine. Pentru cei mai mulţi dintre ei, grija zilei de mâine nu mai există de mult, la fel cum desuetă a devenit şi noţiunea de solidaritate sindicală, mai scrie Jurnalul.ro.

Deşi liderii confederaţiilor sindicale sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de avere şi interese pe site-ul Autorităţii Naţionale de Integritate, acest lucru s-a transformat în ceva opţional. Grija cu care ei încearcă să-şi facă mai puţin vizibile veniturile este de înţeles, având în vedere că veniturile lor sunt cu mult peste ale celor pe care îi reprezintă.

De la distanţă, cel mai bine plătit lider sindical este Leonard Bărăscu. Este preşedintele CNSLR Frăţia, calitate din i-a asigurat un venit anual de 134.820 lei, potrivit declaraţiei de avere din 2020. Un venit mult mai mare i-a asigurat funcţia de preşedinte al Federaţiei Sanitas, de unde a încasat 184.090 lei. Ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii de turism SIND TOUR SRL a încasat 164.700 lei, iar 18.800 i-au venit de la societatea EDUSIND TOUR SRL unde este membru în Comitetul Director. Alţi 35.500 lei i-a primit de la o altă entitate, dar denumirea este indescifrabilă în declaraţia de avere. Un mărunţiş de 750 lei, Leonard Bărăscu i-a încasat de la Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură, în timp ce 207.203 lei i-a câştigat din meseria sa de bază, operator RMN.

Fondată la 1 februarie 1990 și afiliată la Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România Frăția (CNSLR Frăția), Federația Sanitas din România „organizează activitatea sindicală și forța de acțiune a peste 100.000 de membri” din peste 500 de unități sanitare și de asistență socială, după cum se arată pe pagina oficială a federației.

În fruntea organizației se află, din octombrie 2011, Leonard Bărăscu. La bază asistent medical, acesta a preluat conducerea de la Marius Petcu, la acel moment trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită (între timp, în februarie 2013, Petcu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare – n.r.).

În 2016, Leonard Bărăscu recunoștea că este printre cei mai bine plătiți lideri de sindicat, dar susținea că totul este justificat.

„Sincer să fiu, nu îmi place mie să mă uit ce au unii şi ce au alţii, dar mi-a mai spus cineva că e unul dintre cele mai mari (venituri – n.r.). Orice venit şi orice salariu, ca al meu de exemplu anul trecut, a crescut cu acea sută de lei care însemna 6,4%. Și au luat-o şi colegii. Nu în ultimul rând, 25%. Și vă daţi seama că, la câteva zeci de milioane, 25% – pe care i-au luat şi colegii mei – nu însemna foarte puţin. Deci 25 şi cu 6,4, 31% într-un an. Dacă puneţi la un salariu de 5.000 de lei, sunt 16 milioane dintr-un foc”, explica Bărăscu pentru Digi24 mecanismul prin care crescuseră sumele din declarația sa de avere.

1 COMENTARIU

  1. Nu va e rusine nenorocitilor, golanilor,analfabeților…??..Ce cruce ma-tii de handicapat mintal produci tu de câștigi atîția bani?..la fel si in învățământ sindicate de căcat rame didactice de căcat împrăștiat…cică nu vor la școală, da duceți-vă dracului de nenorociți, când ati fost planificati la vaccin ati refuzat,acum stati acasă și beliti plua..
    Ba ce țară e asta??..țară fundamentalista sindicală??…în miliție,în administrație, on învățământ,în sănătate….numai bugetari..dar cine pastele ma-mii voastre va credeti??..afară jigodiilor, scursurilor…la muncă în privat să vedeți cum se câștigă banuțul, să faceți trei schimburi, să dăruiți ultimul leu…huooooo golanilor….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here