Ultima dezbatere: Trump şi Biden, atacuri pe Covid, taxe, rasism, copiii de refugiaţi. Cine a câştigat runda

Trei sondaje realizate de CNN, Data Progress şi US Politics îl arată pe democratul Joe Biden victorios în ultima dezbatere dinaintea alegerilor prezidenţiale, programate pentru 3 noiembrie, potrivit BBC, citat de News.ro.

În fiecare dintre sondaje, peste 51% dintre respondenţi l-au declarat învingător pe Biden: CNN – Biden 53%, Trump 39%; Data Progress – Biden 52%, Trump 41%; US Politics – Biden 52%, Trump 39%.

Potrivit CNN Instant Poll, cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au spus că în general criticile aduse de Biden lui Trump au fost corecte (proporţie de 73%), iar cât priveşte atacurile lui Trump la adresa lui Biden, părerile au fost împărţite aproape egal (50%, corecte, 49%, incorecte).

În urma primei dezbateri televizate, acelaşi sondaj realizat de CNN arăta că 28% dintre telespectatori au considerat că preşedintele a câştigat confruntarea, iar 67% au considerat nedrepte criticile aduse lui Biden.

Per ansamblu, dezbaterea de joi nu a schimbat părerile legat de candidaţi. Înainte de dezbatere, opiniile favorabile lui Biden erau de 55%, ulterior, au fost de 56%. În ceea ce îl priveşte pe Trump, cifrele s-au menţinut de asemenea: 42% dintre respondenţi aveau o viziune favorabilă înainte de dezbatere, iar 41%, ulterior.

Sondajul CNN a fost realizat de SSRS prin telefon pe un număr de 585 alegători înregistraţi care au urmărit dezbaterea din 22 octombrie. Rezultatele au o marjă de eroare de +- 5,7%.

Cum a decurs dezbaterea

Democratul Joe Biden a reluat joi, la ultima dezbatere televizată înaintea alegerilor din 3 noiembrie, atacurile la adresa modului în care preşedintele SUA Donald Trump a gestionat pandemia de COVID-19, în timp ce Trump a formulat acuzaţii de corupţie nefondate la adresa la Biden şi a familiei acestuia, conform Reuters, preluat de News.ro.

În urma confruntării, Joe Biden a declarat că dezbaterea a fost „mult mai raţională” decât prima şi că publicul este cel care trebuie să judece cine a câştigat. De cealaltă parte, echipa de campanie a lui Trump a transmis că seara a fost „o victorie totală” pentru preşedintele în funcţie.

Trump a adoptat iniţial un ton mult mai temperat decât la prima dezbtere televizată din septembrie, dar disputele şi atacurile la persoană între cei doi competitori au rămas la fel de multe.

Dezbaterea televizată din Nashville, Tennessee, a reprezentat una dintre ultimele oportunităţi care i-au rămas lui Trump pentru a reconfigura o campanie dominată de pandemia care a ucis peste 221.000 de persoane în SUA.  

”Cineva care este responsabil de atât de multe decese nu ar trebui să rămână preşedinte al Statelor Unite”, a afirmat Biden.

Trump şi-a apărat abordarea faţă de pandemie şi a susţinut că ce a fost mai rău a trecut. 

De asemenea, a afirmat că ar putea apărea un vaccin peste câteva săptămâni, în condiţiile în care cei mai mulţi experţi, inclusiv oficiali ai administraţiei SUA, afirmă că acesta ar fi disponibil la jumătatea lui 2021.

După discuţia despre pandemie, cei doi au trecut la schimburi de replici referitoare la problemele încurcate pe care fiecare le are în străinătate.

Trump a repetat acuzaţiile conform cărora Biden şi fiul acestuia Hunter s-au implicat în activităţi lipsite de etică în China şi în Ucraina. Nu a furnizat nicio dovadă, astfel că Biden le-a numit false şi defăimătoare.

Biden şi-a apărat familia şi a afirmat fără echivoc că nu a obţinut ”nici măcar un penny” dintr-o sursă externă, acuzându-l apoi pe Trump că vrea să-i deturneze pe americani.

El l-a acuzat pe Trump că evită să-şi plătească taxele, invocând o investigaţie a New York Times potrivit căreia Trump nu ar fi plătit aproape deloc imppozite timp de peste 20 de ani.

”Arată-ne fişele fiscale sau încetează să vorbeşti despre corupţie”, a spus Biden.

Trump a replicat că a plătit “milioane”.

Cei doi au mai avut dispute legat de sistemul sanitar, politica faţă de China şi rasism, Biden afirmând că Trump este unul dintre cei mai rasişti preşedinţi din istorie. 

”Toarnă gaz peste orice foc rasist”, a continuat el.

Trump a replicat criticând faptul că Biden este autorul unei legi din 1994, referitoare la încarcerarea acuzaţilor provenind din rândurile minorităţilor şi afirmând că el a făcut pentru americanii de culoare mai mult decât orice al preşedinte american, cu excepţia, poate, a lui Abraham Lincoln.

Cei doi au abordat şi situaţia copiilor de migranţi despărţiţi de părinţi, Trump argumentând că traficanţi şi oameni din cartelurile drogurilor „s-au folosit de aceşti copii pentru a intra ilegal în SUA” şi reproşându-i lui Biden că el nu a făcut nimic pentru copiii migranţilor. ”El a făcut cuşti”, a arătat el spre Biden.

El i-a acuzat pe Barack Obama şi pe Biden, fost vicepreşedinte, că au avut o activitate slabă în timpul mandatului la Casa Albă.

„Dacă aş crede că aţi făcut o treabă bună, nu aş fi candidat niciodată”, a spus Trump. 

Într-un schimb de replici despre Coreea de Nord, democratul Biden l-a numit pe liderul Kim Jong Un „infractor” şi l-a acuzat pe Trump că legitimează statul proscris. De cealaltă parte, republicanul a spus că este un lucru pozitiv să ai relaţii bune cu liderii altor ţări.

Biden: „Publicul trebuie să judece dezbaterea”. Echipa lui Trump: „Victorie totală pentru preşedinte”

Întrebat cum crede că a mers dezbaterea, Joe Biden le-a spus reporterilor: „Ei bine, asta trebuie să judece publicul. Cred că a mers bine şi cred că moderatorul (Kristen Welker, n.r.) a făcut o treabă bună, aşadar a fost mult, mult mai raţională decât prima dezbatere. Am avut şansa să vorbesc mai mult americanilor, aşa că vă mulţumesc foarte mult tuturor”.

Echipa lui a considerat că seara a fost „o victorie dramatică şi răsunătoare” pentru democrat, citează BBC. Mesajul echipei este că fostul vicepreşedinte este singurul candidat cu temperament de lider. Trump a ratat, în viziunea acesteia, „ultima şansă pentru a prezenta o viziune coerentă, pentru a câştiga votul americanilor”. Avea nevoie disperată să câştige şi nu a reuşit. Vocea lui a fost mai calmă şi a atacat mai puţin, „dar a şi minţit”.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Tim Murtaugh, le-a spus reporterilor că dezbaterea a fost „un câştig” pentru şeful lui. În timpul discuţiei, el a afirmat că cea mai importantă victorie a lui Trump a fost când Biden „a promis să pună capăt industriei petroliere”.

„Puteţi vedea, fizic, că Joe Biden a realizat că a făcut o gravă greşeală”.

Pe Twitter, el a scris: „Absolut, victorie totală pentru preşedintele Trump în seara asta. Joe Biden este numai vorbe şi nicio faptă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here