Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Pacientul are nevoie de consiliere psihologică nu numai pentru a i se comunica diagnosticul, ci şi pe parcursul tratamentului

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susţine că pacientul cu patologie oncologică are nevoie de consiliere psihologică nu numai pentru a i se comunica diagnosticul, ci şi pe parcursul tratamentului, precizând că un pacient care nu este echilibrat emoţional nu va răspunde la tratament, relatează News.ro.

“Diagnosticul trebuie comunicat de un psiholog pacientului după ce acesta a fost echilibrat emoţional. Este clar că pacientul are nevoie de această consiliere nu numai pentru a i se comunica acel diagnostic care încă este considerat o fatalitate în România, ci şi pe parcursul tratamentului, deoarece niciun pacient care nu este echilibrat emoţional nu va răspunde la tratament indiferent de ce noutate ar fi în acel tratament şi ce medicament inovator i se va administra. Un pacient care nu este echilibrat emoţional nu va răspunde la tratamentele chiar cele inovative”, a declarat Cezar Irimia, joi, la Prima News.
El a solicitat angajarea de psihologi pe secţiile de oncologie.
“Am pledat pentru angajarea de psihologi pe secţiile de oncologie, încă din 2007 am făcut nenumărate memorii la Ministerul Sănătăţii, ulterior revenind cu memorii pentru angajarea de psihologi pe toate secţiile de cronici. Este importantă echilibrarea emoţională a pacientului pentru a răspunde la tratament, de cele mai multe ori foarte scump, în patologia oncologică, de zeci de mii de euro. Ar fi păcat să nu echilibrăm acest pacient pentru a răspunde la tratament pentru a-i oferi o şansă la supravieţuire, chiar o şansă la viaţă. Considerăm că şi familia, destul de marcată de acest lucru, ar trebui echilibrată emoţional deoarece dacă se află într-un prag negativ emoţional, poate transmite pacientului acest lucru. Nevoia de psihologi pentru echilibrarea emoţională a pacienţilor şi a familiei acestora este un complex de factori care până la urmă duce la salvarea pacientului”, a mai transmis Cezar Irimia.
Întrebat câţi pacienţi sunt în România care ar avea nevoie de consiliere psihologică, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a răspuns:  “Dacă ne referim doar la patologia oncologică, sunt peste 850.000 de pacienţi în România, cu boală, remisie, vindecaţi sau în tratament efectiv. Asistenţă psihologică primesc un procent mic, pot spune că maxim 5% din pacienţi primesc asistenţă psihologică. (…) Dacă ne referim la bolile cronice, în România sunt 3,5 milioane de pacienţi cu diferite boli cronice care ar avea şi aceştia nevoie de consiliere psihologică. Dacă se va înţelege acest lucru, va fi un plus pentru sistemul de sănătate pentru că investiţiile în tratamente vor fi unele cu rezultate pozitive şi şansa la viaţă a pacienţilor va creşte cu siguranţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here