FIDESZ preia conducerea în sondaje

Sursa: Facebook

Partidul FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban a trecut pe primul loc – conduce în opţiunile de vot ale electoratului, devansând cu două puncte procentuale alianţa partidelor de opoziţie, indică un sondaj publicat joi de institutul IDEA, în perspectiva scrutinului parlamentar de pe 3 aprilie, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Sondajul creditează FIDESZ cu 39% dintre intenţiile de vot, iar alianţa de şase partide de opoziţie, cu 37%.

Sondajul realizat în decembrie de acelaşi institut arăta cele două tabere la egalitate, fiecare cu un scor de 38%.

Rezultatele publicate joi confirmă faptul că, ‘lună de lună, FIDESZ îşi creşte susţinerea în mod sistematic, chiar dacă nu spectaculos’, a comentat IDEA, arătând că ‘partidul de guvernare a câştigat un avantaj în toate grupele de vârstă cuprinse în anchetă’.

Premierul Viktor Orban se va confrunta cu un front al opoziţiei unite pentru prima dată de când a preluat conducerea guvernului printr-o victorie electorală detaşată în 2010.

Din alianţa de opoziţie fac parte Coaliţia Democratică (social-liberală), Partidul Socialist Ungar, formaţiunea ecologistă ‘Politica poate fi diferită’, partidul liberal Momentum şi fostul partid de extremă dreapta Jobbik, acum de centru-dreapta. Candidatul lor comun la funcţia de prim-ministru este Peter Marki-Zay, un independent care ocupă în prezent postul de primar al oraşului Hodmezovasarhely, din sudul Ungariei.

Potrivit sondajului IDEA, două formaţiuni marginale, Partidul ‘Câinele cu două cozi’ (MKKP) şi Mi Hazank (Patria noastră, de extremă dreapta), sunt creditate cu câte 3% din opţiunile de vot, sub pragul de 5% care asigură intrarea în parlament.

Anunțul președintelui SUA: „Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here