Finlanda a demarat construcția gardului de la frontiera cu Rusia

Finlanda a început marţi construcţia unei noi bariere – cu o lungime de 200 de kilometri – de-a lungul unei părţi a frontierei cu Rusia, o lucrare pe care a decis-o după invazia rusă a Ucrainei, anunţă grănicerii finlandezi, în contextul în care frontiera finlandeză este securizată în prezent cu bariere de lemn, menite să împiedice deplasarea vitelor, relatează AFP.

Este vorba despre un proiect-pilot, situat la trei kilometri de oraşul Imatra, în sud-estul Finlandei.

Şantierul a fost deschis marţi, ”prin tăieri de pădure şi va continua pentru a permite construirea unui drum şi instalarea unei bariere”, anunţă în comunicat grănicerii, potrivit News.ro.

Construirea a 70 de kilometri suplimentari este prevăzută în perioada 2023-2025, în sud-estul ţării, în partea cea mai densă a frontierei sale de 1.340 de kilometri cu Rusia.

În total, Finlanda preconizează să ridice 200 de kilometri de barieră, un şantier vast, estimat la 380 de milioane de euro.

Barierele metalice, cu înălţimea de trei metri, urmează să fie acoperite cu sârmă ghimpată, iar în locuri considerate sensibile urmează să fie instalate camere cu vedere pe timp de noapte, lămpi şi difuzoare.
Ultima fază a lucrărilor urmează să fie finalizată în 2026.

Finlanda, un stat candidat la aderarea la NATO, se teme că Rusia ar putea folosi migranţi pentru a exercita presiuni şi şi-a modificat în iulie legea grănicerilor în vederea facilitării unor bariere mai solide.

Frontierele finlandeze sunt securizate în prezent cu bariere uşoare de lemn, concepute să împiedice deplasarea vitelor.

Estonia, Letonia şi Polonia şi-au sporit sau prevăd să-şi sporească securitatea frontierelor cu Rusia.

În septembrie, ruşii au venit în valuri în Finlanda, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la mobilizarea unor rezervişti, cu scopul de a lupta în Ucraina.

Helsinki a restrâns ulterior intrarea cetăţenilor ruşi pe teritoriul finlandez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here