Poliţia bulgară a arestat zeci de persoane care făceau parte dintr-o reţea de furturi de mașini

45 de persoane au fost arestate pentru furturi de maşini, dintre care 30 de membri ai unei grupări infracţionale, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Naţional de Investigaţii din Bulgaria, Borislav Sarafov. Arestările au fost făcute în cadrul unei operaţiuni a poliţiei care s-a desfășurat în cursul aceleiaşi zile, potrivit BTA, citată de Agerpres.

Furturile aveau loc în special noaptea, iar automobilele erau dezmembrate în câteva ore şi vândute apoi sub formă de piese.

Vehiculele erau furate în special între miezul nopţii şi ora 05:00 dimineaţa. După aceea, o echipă specială formată din 10 indivizi dezmembra autoturismul în aproximativ 4 ore. Piesele ajungeau apoi la dealeri auto, în magazine de piese la mâna a doua sau erau trimise în străinătate, conform lui Sarafov.

Automobilele mai scumpe erau trimise în terţe țări via Turcia, folosind documente şi numere false.

În cadrul operaţiunii de marți, autorităţile au verificat zeci de adrese, printre care cele ale unor dealeri de maşini la mâna a doua sau ale unor cimitire de maşini. Două automobile declarate furate au fost recuperate.

Majoritatea arestărilor au avut loc în portul Varna de la Marea Neagră, unde au fost verificate 49 de adrese şi au fost găsite unelte speciale, conform lui Stanev.

Hoţii de automobile devin din ce în ce mai „inventivi”, a declarat Siika Mileneva, purtător de cuvânt din cadrul Parchetului General, adăugând că aceştia pot fura orice maşină în câteva minute.

Câteva cazuri de extorcare au fost deja înregistrate. În unul dintre ele, hoţii automobilului au găsit telefonul victimei pe care au contactat-o oferindu-se să-i înapoieze maşina în schimbul unei sume de bani. În alte situaţii, aceştia au solicitat direct răscumpărări. Astfel proprietarul devine un investitor în această schemă infracţională, conform lui Mileva.

Anul trecut s-au înregistrat 120 de dosare de furturi de maşini în plus faţă de 2021. Anul trecut au fost depuse 153 de rechizitorii, 154 de persoane au primit condamnări, o singură persoană a fost achitată şi au fost aplicate 189 de sancţiuni.

Cele mai multe furturi de automobile se produc la Sofia şi Varna, conform directorului Poliţiei Naţionale bulgare, Atanas Ilkov. Automobilele furate la Sofia sunt duse în apropiere la Pernik, unde sunt dezmembrate. Conform Ministerului de Interne, în cursul anului trecut numărul soluţiilor în astfel de cazuri a crescut cu 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here