Finlanda nu intenţionează să adere la NATO în viitorul apropiat

Finlanda nu intenţionează să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în viitorul apropiat, însă este gata să-şi sprijine aliaţii europeni şi SUA în impunerea de sancţiuni dure împotriva Rusiei, dacă aceasta va ataca Ucraina, a declarat miercuri şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, informează Agerpres, care citează Reuters.

Un atac al Rusiei ”va avea un impact foarte mare şi sancţiunile vor fi extrem de dure”, a declarat Marin într-un interviu acordat miercuri Reuters.

Sanna Marin a spus că este „foarte puţin probabil” ca Finlanda să depună o cerere de aderare la NATO în timpul mandatului său.

Această ţară nordică are o frontieră comună de 1.340 de km şi o istorie dificilă cu Rusia şi cu Uniunea Sovietică, cu confruntări în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a optat doar pentru o cooperare cu NATO, în locul aderării la organizaţie, notează agenţia de presă britanică.

Marţi, preşedintele american Joe Biden l-a contactat telefonic pe preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a doua oară într-o lună, pentru a discuta cu el „importanţa unui parteneriat strâns în domeniul apărării al Finlandei cu SUA şi cu NATO”, a scris biroul de presă al lui Biden într-un comunicat.

Sanna Marin nu a făcut publice amănunte despre discuţie, dar a spus că ea crede că alte ţări apreciază faptul că Finlanda a menţinut multă vreme relaţii „funcţionale” cu Rusia.

Ea a mai spus că Finlanda a rămas fermă pe poziţia sa exprimată de mai multe ori, conform căreia ţara are dreptul să adere la NATO într-o zi, dacă va decide aceasta. „Nimeni nu ne poate influenţa, nici SUA, nici Rusia, nici nimeni altcineva”, a adăugat Marin.

În decembrie anul trecut, Finlanda a optat pentru avioane de vânătoare F-35, în linie cu politica sa privind echipamentele forţelor de apărare, care prevede ca noile sale echipamente militare să fie compatibile cu cele ale ţărilor din NATO.

Pentru a deveni membră a NATO, Finlanda trebuie să facă dovada unui sprijin substanţial din partea populaţiei.

Într-un recent sondaj de opinie publicat de cel mai important cotidian finlandez, Helsingin Sanomat, 28% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea aderării Finlandei la NATO, 42% s-au declarat împotrivă, în timp ce restul nu au putut da un răspuns clar. Aceste rezultate arată o creştere cu 8 puncte procentuale a numărului celor care doresc aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, comparativ cu sondajul de opinie precedent, de la finalul anului 2019.

„Una pesta alta, eu cred că dezbaterea privind NATO se va amplifica în anii următori”, a conchis Sanna Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here