Firea neagă neregulile depistate în licitația de tramvaie: A fost legală şi transparentă

sursa: durmaray.com

Gabriela Firea a negat că neregulile arătate de presă în legătură cu licitația pentru 100 de tramvaie, câștigată de o firmă turcească, ar fi reale. Primarul general a spus că totul a fost făcut legal.

„În ceea ce priveşte licitaţia privind cumpărarea celor 100 de tramvaie (…), este de neînţeles cum mai mulţi actori politici fac declaraţii cu privire la o licitaţie care este în curs, despre care CNSC trebuie să dea într-un număr de zile un răspuns, o licitaţie pe fonduri europene care a fost supravegheată şi monitorizată încă din prima zi atât de organismele naţionale, cât şi de cele europene. Nu există niciun dubiu că tot ce s-a întâmplat până acum a fost mai mult decât legal şi transparent, iar toate aceste presiuni publice sunt incorecte. Nu vreau să spun mai multe lucruri. (…) Nu există niciun document care să releve faptul că şase din 13 membri ai Comisiei au fost de acord şi restul nu, deci aceste lucruri nu s-au întâmplat” a declarat Gabriela Firea, duminică, la Antena 3.

Documentul la care face referire primarul Capitalei a apărut în presă la finalul lunii trecute. Este vorba de un raport de conciliere între neregulile sesizate de Autoritatea Națională de Achiziții Publice și Direcția Generală de Achiziții Publice din PMB. Documentul, prin care au fost ignorate problemele sesizate de ANAP, a fost semnat de șase din cei 13 membri ai comisiei.

Firea a dat vina pe Bruxelles că licitația a fost câștigată de turci, deoarece legislația europeană interzice favorizarea producătorilor autohtoni.

Nu există posibilitatea ca un primar, nici măcar cel general, să spună unei comisii de licitaţie cine să câştige, ce naţionalitate să aibă o companie. Din momentul în care am devenit stat membru al UE, trebuie să aplicăm toate prevederile atât naţionale, cât şi comunitare.  Politicienii, dacă doresc, pot să modifice legea achiziţiilor publice astfel încât să existe avantaje pentru producătorii români. Şi eu sunt un bun român şi eu vreau să sprijinim producţia românească de absolut orice, nu doar de tramvaie, dar în acest moment legislaţia, aşa cum este ea, nu poate să creeze discriminări pozitive pentru producătorii români. (…) Nu se va accepta niciodată la Bruxelles să se creeze avantaje pentru producătorii autohtoni” a mai transmis Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here