Primăria Capitalei, acuzată că a ignorat mai multe nereguli ca să dea contractul de tramvaie turcilor

sursa: durmaray.com

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, ar fi ignorat șase nereguli depistate de Agenția Națională de Achiziții Publice în oferta turcilor pentru licitația de 100 tramvaie făcută de municipalitate. Au fost nevoie de semnăturile a șase din cei 13 membri din Comisia de Evaluare a PMB ca să se ignore probleme sesizate de ANAP, a scris Libertatea.

Firma Durmazlar Makina Sanayi din Turcia a fost declarată câștigătoarea contractului de 180 de milioane de euro la începutul lunii. Doar că, potrivit Libertatea, atribuirea s-a făcut cu ignorarea cu bună știință a unor nereguli în oferta turcească.

Agenția Națională pentru Achiziții Publice a efectuat un control intermediar, în urma căruia a emis 6 avize condiționate, toate privind oferta companiei turce.

Conform legii, avizul condiționat este emis de ANAP “atunci când se constată că există abateri cu privire la aspectele de calitate și/sau de regularitate cuprinse în listele de verificare”. Contrar concluziilor ANAP, care nu sunt executorii și doar îndrumă autoritățile publice pe timpul achizițiilor, primăria a decis să mențină neschimbată oferta Durmazlar motivând că, de fapt, ANAP se înșală și că “ofertantul a îndeplinit cerințele”, a scris sursa citată.

  • Prima neregulă sesizată de ANAP a fost cea legată de certificatul de omologare tehnică a tramvaiului ofertat. Astra Arad a prezentat certificatul de omologare tehnică feroviară emis de Autoritatea Feroviară Română. Durmazlar Makine a prezentat nu un certificat de omologare, ci o adresă emisă de RINA Services SpA Genoa, o firmă italiană de audit care oferă o garanție independentă privind respectarea standardelor de reglementare
  • Ofertantul turc nu a putut prezenta rapoarte de testare privind nivelul de zgomot al tramvaiului măsurat în mers și în staționare. Firma din Bursa a spus că nu poate prezenta aceste rapoarte de testare a zgomotului, deoarece tramvaiul va fi personalizat în funcție de cerințele licitației și că nu există posibilitatea de a dispune de aceste testări decât abia după producție. 
  • Toate celelalte 4 abateri sesizate de ANAP se referă la lipsa din oferta turcă a altor buletine de încercări emise de un laborator autorizat sau acreditat CE și a unor certificări de conformitate CE. Explicația Durmazlar este aceeași și anume că se află în imposibilitatea de a prezenta aceste certificate pentru tramvaiul ofertat, deoarece acesta va fi personalizat și gata abia după producție.

Gabriela Firea a împuternicit-o pe Dorina Elena Popa, director executiv Direcția Proceduri – Achiziții Publice, să concilieze Primăria cu ANAP.

Comisia de evaluare a Municipalității a acceptat aceste argumente și consideră că sunt respectate prevederile legislației achizițiilor publice pe motiv că aceste abateri nu pot fi imputabile ofertantului turc. Raportul de conciliere, prin care au fost ignorate toate neregulile sesizate de ANAP, a fost întocmit de comisia de evaluare compusă din 13 membri, dintre care au semnat însă doar 6. 

Raportul de conciliere a fost semnat de 6 din cei 13 membri ai comisiei de evaluare sursa: Libertatea.ro

Astra Arad a depus contestație la atribuirea contractului firmei din Turcia.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here