Florin Cîțu a cerut Ministerului Finanțelor o listă a firmelor cu acționariat rusesc din România

Preşedintele Senastului, Florin Cîţu a cerut, joi, Ministerului Finanţelor Publice o analiză în detaliu a tuturor companiilor cu acţionariat rusesc, pentru a vedea dacă există persoane aflate pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, precum şi dacă aceste companii primesc ajutor de stat. De asemenea, Cîţu a cerut şi o analiză privind prezenţa României în câteva bănci internaţionale ruseşti.

România consideră necesar şi a condamnat ferm acţiunile Rusiei în Ucraina, prin vocea preşedintelui României, Klaus Iohannis. Ne exprimăm solidaritatea faţă de Ucraina şi credem că Rusia trebuie să suporte consecinţele acestei agresiuni, acestei invazii ilegale. România, alături de partenerii, de aliaţii din NATO şi UE va impune sancţiuni substanţiale împotriva Rusiei. Este menţionat foarte clar că România, Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză în detaliu a tuturor acelor companii unde există acţionariatului rusesc, indiferent dacă cei care sunt acţionari sunt pe lista celor sancţionaţi, să se ia măsurile necesare. În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă acele companii care primesc ajutor de stat să nu ajungă ajutorul de stat la cei care sunt pe listele sancţionate”, a spus Cîţu, citat de Agerpres.

Şeful Senatului a adăugat că este necesară şi o analiză a prezenţei României în bănci internaţionale ruseşti.

Trebuie şi o analiză a Ministerului Finanţelor a prezenţei României în câteva bănci internaţionale ruseşti, pentru care eu, când am fost ministrul Finanţelor, am oprit participaţia noastră, dar e momentul să discutăm cu partenerii noştri să vedem dacă mai este oportun ca România să rămână în aceste instituţii internaţionale, deci Ministerul Finanţelor are de făcut această analiză„, a adăugat Florin Cîţu.

Cîţu a mai spus că România va oferi ajutor umanitar cât este nevoie şi nu va fi implicată în război în Ucraina.

Pentru români este foarte important să ştie că nu vom fi implicaţi în război în Ucraina, iar România nu a avut niciodată în istorie garanţii mai mari de securitate decât are acum, ca membră a NATO şi UE„, a arătat liderul PNL.

Întrebat dacă sunt români în Ucraina care au solicitat sprijinul ambasadelor, al MAE pentru a se întoarce în ţară, Cîţu a răspuns: „Din informaţiile de acum, au venit deja în România români din Ucraina, MAE are toate informaţiile, ele vor fi furnizate pe moment ce vin. Este foarte important ca românii să ştie că România nu va intra în război în Ucraina„.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here