Florin Cîțu: Mulți oameni în spațiul public nu știu să citească un buget sau vor doar să facă scandal

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că bugetul alocat Ministerului Sănătăţii pentru acest an este mai mare decât în ultimii doi ani şi a afirmat că sunt mulţi oameni în spaţiul public care „nu ştiu să citească un buget” sau „vor să facă doar scandal”.

Nu este adevărat şi asta arată că avem foarte mulţi oameni în spaţiul public care nu ştiu să citească un buget, este şi o explicaţie pentru faptul că suntem astăzi aici cu România. Sunt foarte mulţi oameni care vorbesc în spaţiul public fără să înţeleagă cum se face un buget, fără să înţeleagă cum se citeşte un buget şi aruncă aceste informaţii. Repet, Ministerul Sănătăţii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decât anul trecut, un an special, cu cea mai mare criză de sănătate în ultima sută de ani şi am alocat mai multe resurse într-un an în care nu o să avem aceeaşi situaţie, în plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decât am avut în 2019, când era un an normal, deci toate aceste discuţii în spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu înţeleg şi nu ştiu şi nu ştiu să citească un buget ori vor să facă doar scandal şi atât, ceea ce este trist, pentru că totuşi noi trebuie să mergem mai departe, economia trebuie să meargă mai departe şi nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget„, a spus Cîţu, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Premierul a spus că nu are nicio problemă cu Vlad Voiculescu şi că acesta nu s-a plâns cu privire la bugetul alocat Sănătății.

Premierul a subliniat că nu vor fi probleme la plata facturilor.

Am discutat cu toţi, şi cu liderii coaliţiei, cu toată lumea, discutăm şi astăzi. Nu există discuţii. Liderii coaliţiei şi-au asumat un deficit bugetar de 7,16%. (…) A fost publicat bugetul săptămâna trecută pentru a vedea dacă există nevoi în unele zone, s-au identificat unele zone, dar sunt sume mici, câteva credite de angajament. Da, cred că la Ministerul Sănătăţii vor mai fi puse credite de angajament, ceea ce înseamnă că pot să mai facă contracte, dar în rest pentru plata facturilor şi la Ministerul Dezvoltării, şi la Ministerul Transporturilor, şi la Ministerul Sănătăţii banii sunt alocaţi. Nu este nicio problemă. Aşa am avut discuţii şi în anii anteriori şi veţi vedea că nu vor fi probleme la plata facturilor„, a spus Florin Cîţu. 

Premierul a precizat că liderii coaliției de guvernare și-au asumat un deficit de 7,16% din PIB și că nu vor fi probleme la plata facturilor.

De asemenea, Florin Cîțu a vorbit despre o „reanalizare a Legii salarizării”.

Sporurile reprezintă azi, din 109 miliarde de lei, 26 de miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială. Problema e că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță. În ultimii doi am am văzut că aceste cheltuieli s-au dublat, de la 56 la 109 miliarde. Eu nu cred că performanța s-a dublat”,  a declarat premierul.

Cu privire la bugetul local, premierul a explicat că nu mai este nevoie de o reechilibrare, deoarece bugetelor locale le revin 100% din veniturile pe care le încasează.

Trebuie să citim bugetul de anul acesta, faţă de condiţiile de anul trecut. În primul rând, bugetelor le revin 100% din veniturile pe care le încasează, deci aici nu este nicio problemă. Anul acesta estimăm că vor încasa 2 miliarde de lei. Anul trecut, bineînţeles că au primit mai mulţi bani, pentru că ştiam, prin reechilibrare, că nu vor încasa aceşti bani. Deci, noi am luat decizii, măsuri fiscale, prin care am amânat aceste încasări şi am compensat prin redistribuiri, reechilibrare de la bugetul de stat. Nu mai este nevoie anul acesta”, a declarat Cîțu.

Premierul a adăugat că în acest an vor fi susţinute de la buget „toate cheltuielile”, respectiv „90% pentru centre, pentru persoane cu handicap şi pentru însoţitori, 90% de la bugetul de stat”.

Deci, aceşti bani se duc acolo. În plus, susţinem 100% bursa minimă pentru elevi de 100 de lei, de la bugetul de stat. Este iarși un fake news să spui că bugetul este mai mic, doar pentru faptul că primesc mai mulţi bani din taxe şi impozite şi atunci nu mai este nevoie să aloci de la buget. Repet, aceste lucruri apar în spaţiul public pentru că avem foarte mulţi oameni care nu înţeleg şi nu ştiu cum să citească un buget şi apoi aruncă aceste informaţii în spaţiul public” a completat Cîţu.

Întrebat dacă taxele şi impozitele la nivel local ar trebui să crească, el a precizat: „Nu, nu a spus nimeni aşa ceva. Doar încasările vor fi, pentru că anul trecut au fost măsuri fiscale luate prin care noi am amânat încasarea, ca să îi ajutăm pe cetăţeni, anul acesta se vor încasa banii. Deci este simplu: banii nu mai vin de la buget, vin din taxe şi impozite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here