Florin Cîțu prezintă dovezile care arată că Eugen Teodorovici știa de deficitul de 4% din PIB

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Voi prezenta cu documente cum au mințit și cum știau de situația economică de la început de an. Guvernul PSD a știut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare deficitul va ajunge la 4%.„, a spus Cîțu într-o conferință de presă ținută luni la prânz. 

”​Stilul meu de a nu acoperi pe ministrul de finanțe i-a cam scandalizat pe PSD-iști”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. El a precizat că va expune de fiecare dată adevărul și cum s-a ajuns astăzi aici.

Citind o notă internă el a spus că: „În aprilie 2019 (Eugen Teodorovici n.r.) știa că o să aibă un deficit de peste 4% din PIB„. Potrivit acestuia, notele vor fi prezentate Curții de Conturi.

Alte declarații ale lui Florin Cîțu:

  • Am promis că voi expune cum s-a ajuns aici. Chiar dacă unele dintre faptele predecesorilor mei sunt grave. Voi prezenta cu documente cum au mințit în acest an cei din guvernarea PSD și cum știau de situația economică.
  • Un prim document, datat 28 ianuarie 2019, o notă internă către MFP, când se elabora proiectul de buget arată următoarele: “Introducerea în proiectul de buget a unor venituri de la ANAF pot conduce la o pierdere potențială de venit de 12 miliarde de lei”.
  • Practic, din 28 ianuarie, ministrul de atunci Eugen Teodorovici știa că s-ar putea să aibă venituri supraestimate în buget. Teodorovici știa că are o estimare de deficit de 4 la sută din PIB. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare, dar nu a făcut asta.
  • În iunie, MFP este avertizat că, chiar și în situația în care ar lua măsuri care ar omorî companiile private și ar amâna rambursarea TVA sau nu ar deconta concediile medicale, aceste măsuri nu ajungeau, deja era prea târziu. Se știa de atunci, nu este o surpriză pentru specialiștii din MF.
  • Mai mult, a fost avertizată și premierul Viorica Dăncilă din iulie și septembrie.
  • Totul a fost premeditat, au pus mai presus de interesul României interesul personal.

„Profesioniștii din finanțe i-au avertizat. (…) Decizia de a ascunde informațiile a fost a lui Eugen Teodorovici, împreună cu Darius Vâlcov, Liviu Dragnea”, a mai afirmat el.

  • Proiectul de buget pentru anul viitor va fi publicat pe site în câteva zile
  • La ANAF voi anunța o schimbare în următoarele zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here