Fost consilier de comunicare american, despre tehnica de „răcire” pe care ar putea-o folosi Putin la întâlnirea cu Biden

„Am avut oportunitatea rară de a-l vedea pe Vladimir Putin în acţiune”, scrie în Axios Glen Johnson, fost consilier de comunicare al fostului secretar de stat american John Kerry.

Glen Johnson dezvăluie că în cei patru ani cât a fost consilierul de comunicare al secretarului de stat american John Kerry, în administraţia Obama (2013-2017), a mers de patru ori la Moscova şi o dată la Soci, având prilejul de a-l întâlni de mai multe ori pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Putin are un arsenal de tactici pentru a forţa o postură defensivă a interlocutorilor americani şi a-i determina să reacţioneze, de la controlul timpului la tehnici de tatonare a terenului şi încercarea de a face jocurile după finalizarea discuţiilor. Este un stil pe care Putin l-a tot rafinat în ultimii 20 de ani.

Joe Biden a fost avertizat asupra capcanelor în care l-ar putea atrage Putin.

Preşedintele rus şi-a câştigat o reputaţie de a se impune apărând târziu la întâlniri şi apoi dând drumul şuvoaielor de nemulţumiri.  Ultima întâlnire cu Putin a fost emblematică: Putin l-a lăsat pe Kerry să-l aştepte ore întregi trimiţând după el abia când se făcuse 10 seara.

De data asta, protocolul prevede ca Putin să sosească înaintea lui Biden.

În cartea sa despre diplomaţie „Window Seat on the World”, Glen Johnson a povestit despre una din tehnicile de bază ale lui Putin – să-i facă să aştepte ca să le taie avântul – o tehnică de „răcire”. Kerry s-a plimbat prin centrul oraşului şi apoi s-a întors la hotel şi a aşteptat. O altă tactică folosită de preşedintele rus pentru a-şi aduce omologii americani în defensivă este să atragă atenţia asupra unor nedreptăţi – de pildă, percepţia lipsei de respect a Occidentului faţă de cei opt milioane de soldaţi ruşi care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Joe Finer, fostul şef de personal la Departamentului de Stat, în prezent consilier adjunct în materie de securitate, a dezvăluit pentru NPR că „sfatul pe care i-l dădeam mereu secretarului Kerry era să nu ia momeala”, ci să „asculte atent, să absoarbă informaţia şi apoi să încerce să recentreze şi să se concentreze asupra agendei sale dacă e să poată obţină ceva concret de la aceste întâlniri”.

Detaliul ignorat în pariurile legate de întâlnirea Biden-Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here